FLEKKEFJORD: – Arendalittene bør ta innover seg at det også er et sykehus i Flekkefjord. Det tror jeg ofte de glemmer, sier Odd Omland som er leder av Listerrådet og ordfører i Kvinesdal.

Han viser til at sykehuset i Flekkefjord er et av landets mest effektive lokalsykehus, og at det er viktig å opprettholde akuttfunksjoner og fødeavdeling for å skape trygghet i befolkningen i regionen.

Ber om møte

Samarbeidsutvalget i Listerrådet som består av de seks ordførerne i regionen, vil be om et møte med sykehusdirektør Jan-Roger Olsen for å få avklart situasjonen for sykehuset i Flekkefjord. Ordførerne ønsker å drøfte hvilke følger det kan få for lokalsykehuset dersom det bygges et nytt stort sykehus i Lillesand. Det var nestleder i sykehusstyret, Jan Oddvar Skisland, og fylkesordfører Bjørgulv Svendrup Lund lanserte ideen om at Agder må få ett universtitetssykehus.

Fødeavdelingen sentral

– Vi har fram til nå hatt et godt samarbeid med sykehusledelsen, og er innforstått med at det må være en funksjonsdeling og spesialisering ved de enkelte sykehusene. For befolkningene lengst vest i landsdelen vil det likevel være viktig å bevare fødeavdelinger og akuttfunksjoner i Flekkefjord, sier Odd Omland.

Ap-ordføreren mener det er betenkelig dersom det er uenighetene mellom Kristiansand og Arendal som er begrunnelsen for å anlegge et nytt stort sykehus i Lillesand. Han er skuffet over at sykehuset i Flekkefjord ser ut til å være helt glemt i denne debatten.

Lengre kjøreavstand

– Vi ønsker å verne om sykehuset i Flekkefjord. Det er verdt å merke seg at kjøretiden mellom Arendal og Kristiansand ikke er større enn mellom Farsund og Flekkefjord, sier ordfører Richard Ivar Buch i Farsund.

Ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord mener at det ved akuttsituasjoner er for langt mellom Flekkefjord og Kristiansand, og at avstanden til et nytt sykehus i Lillesand bare vil bli enda lengre.

Ordfører Ingunn Foss i Lyngdal tror dagens sykehusstruktur vil bestå i mange år.

– Det viktigste er å organisere sykehusene i landsdelen slik at befolkningen får de beste sykehustjenestene. Lokalisering er ikke det viktigste, da vi på Sørlandet uansett har små avstander. Når det er sagt, så er sykehuset i Flekkefjord beviset på at det ikke alltid er de største enhetene som er de beste, sier hun.

Oppgitt kommunelege

Kommuneoverlege Tor Nilsen i Flekkefjord reagerer på at alt handler om hvilke type behandling som skal gis i Arendal og Kristiansand, og at sykehuset lengst vest ofte blir glemt.

– Det er underlig å høre på arendalittene klage over at de risikerte å være uten barnelege nattestid, og da må kjøre en halv time til Kristiansand. I Flekkefjord er det ikke barneleger i det hele tatt, og herfra er kjøreavstanden til Kristiansand 1,5 timer. Det blir heller ikke likevekt ved at en del behandlinger som øye, kjevekirurgi og en del ortopediske operasjoner er sentralisert til Arendal, slik at kjøreavstanden fra Flekkefjord er nesten 20 mil hver vei, sier Tor Nilsen.