KRISTIANSAND: — Alle foresatte fikk tilbud om å reise ned. Foreldrene til en av elevene valgte å reise. De kommer til Kairo sent mandag kveld, og skal etter planen være fremme ved militærsykehuset i byen Aswantirsdag morgen, opplyser fylkesutdanningssjef Arly Hauge.

Han var sent mandag kveld i kontakt med forsikringsselskapet, som fortsatt planlegger hjemtransport tirsdag.

Klar ved SSk

Ved sykehuset i Kristiansand er det gjort forberedelser på å ta imot de tre skadede elevene fra bilulykken i Kenya.

Ifølge fylkeskommunen vil de tre rutinemessig bli lagt i isolat. Etter to-tre dager vil pasientene, hvis de er smittefri, bli flyttet til avdelingene for videre behandling. Pårørende vil kunne besøke dem, også i isolat.

Kan sende et tredje fly

Gouda Alarm vil tirsdag vurdere å sende et tredje ambulansefly for å hente de skadede Kvadraturen-elevene i Egypt.

— Det er veldig kjedelig at det blir så mye problemer i den situasjonen som disse elevene er oppe i. Jeg beklager at dette har oppstått, sier assistansesjef Karin Trenberg i Gouda Alarm.

Forsikringsselskapet har ansvaret for å få de skadede elevene fra Kvadraturen skolesenter hjem til Norge. Etter planen skulle elevene flys hjem med ambulansefly fra Kenya på søndag.

Det ble imidlertid oppdaget feil på motoren, da flyet mellomlandet i Egypt for å fylle drivstoff.

Feil på starteren

Et nytt fly ble deretter sendt fra Aalborg. Dette kom ikke lenger enn til Hellas, hvor det under fylling av drivstoff ble oppdaget en feil på starteren til ambulanseflyet.

Elevene er innlagt på et militærsykehus i Egypt, mens de venter på hjemtransporten. To danske helsearbeidere følger elevene.

Mandag ble det sendt en tekniker ned til Hellas for å reparere det andre flyet. Dersom reparasjonen går som planlagt, kan det bli hjemreise for elevene mandag.

Ett tredje fly

Hvis flyet ikke lar seg fikse, må det sendes et tredje fly fra Danmark.

— Jeg forstår veldig godt at elever og pårørende er veldig utålmodige nå. Vi gjør alt vi kan for å få elevene hjem så snart som mulig, sier Trenberg.

Evaluerer samarbeidet

Det er flyselskapet North Flying, med hovedbase i Aalborg, som fikk oppdraget med å hente de skadede elevene hjem fra Kenya.

— Dette er vår mest lojale samarbeidspartner. Vi har aldri opplevd problemer med dem tidligere, sier assistansesjefen.

Hun sier de valgte nettopp dette selskapet, fremfor et lokalt flyselskap i Kenya, for å sikre trygghet og unngå nettopp slike problemer som nå har oppstått. To ganger.

— Vi kommer til å evaluere samarbeidet med dette flyselskapet etter disse episodene, opplyser Karin Trenberg.