KRISTIANSAND: Fotfolket forbereder seg på et råkjør for å kapre velgere som ennå ikke har bestemt seg.

Medlemmene i Ap vet at for mange velgere som ikke har bestemt seg ennå, står det mellom dem og Høyre. Disse skal de nå prøve å overbevise.

— Høyre går tilbake på både nasjonale og lokale målinger. Jeg tror det skyldes samarbeidet med Frp og at velgerne er usikre når det gjelder den økonomiske politikken de vil føre. Spesielt i vår region med mye eksport er det avgjørende med en ansvarlig økonomisk politikk, sier Odd Omland, Arbeiderpartiets andrekandidat i Vest-Agder.

GÅR TILBAKE: Høyre går tilbake i Vest-Agder, men Norunn Tveiten Benestad fra Kristiansand ligger fortsatt best an til å klare å ta det siste mandatet i Vest-Agder. I så fall får Høyre to mandat fra Vest-Agder. Foto: Kjartan Bjelland

På Fædrelandsvennens siste meningsmåling øker sjansene for at han kommer på Stortinget. Det skiller bare 2500 stemmer mellom han og Høyres andrekandidat Norunn Tveiten Benestad.Det er mindre enn antall husbesøk de to partiene kommer til å foreta de siste dagene før valget.

— Dette er skikkelig spennende. Denne valgkampen har blitt en thriller, men selv om vi går noe tilbake, gir det ekstra inspirasjon å se at vi ligger an til å få inn to fra Vest-Agder, sier Norunn Tveiten Benestad.

Vanskelig

Da tallene ble presentert torsdag kveld, kalte Odd Omland dem inspirerende, mens førstekandidat Kari Henriksen nærmest lovet at de skal klare å ta igjen Høyre.

Arbeiderpartiet må likevel innse at det er Høyres tilbakegang og ikke egen fremgang som gir dem håp om å vinne en overraskende seier i Vest-Agder. Og fortsatt er det Høyre som leder i kampen om å få to på Stortinget.

Kari Henriksen velger likevel å tolke tallene positivt.

— Vi blir kritisert for ikke å ha fått til noe som helst de siste åtte årene. Men disse tallene viser at vi har fått til mye, og det ser velgerne, sa hun under Fædrelandsvennens debatt i Kilden torsdag kveld.

— Hovedsaken er at dette er et verdivalg. Vil vi ha skattelette for de få eller velferd for de mange, sier Odd Omland som nå er ordfører i Kvinesdal.

Siste dager

Norunn Tveiten Benestad vil ikke spekulere i hvorfor Høyre nå går tilbake. Men hun tror ikke det skyldes at folk i landsdelen er usikre på hvilken økonomisk politikk en ny regjering vil føre.

— En regjering med Erna Solberg som statsminister kommer garantert til å føre en ansvarlig økonomisk politikk. De som frykter en blå-blå økonomisk politikk, må høre bedre etter hva Erna Solberg sier, sier Norunn Tveiten Benestad.Begge de to kandidatene har omtrent samme plan for hvordan de skal kapre de avgjørende velgerne: husbesøk, bedriftsbesøk og stand.

— Dette viser bare hvor riktig det er at hver eneste stemme teller, sier Benestad.

Jevnt

Også i Aust-Agder går Høyre tilbake. Her ligger de bare 900 stemmer foran Frp som kan hindre dem i å få to på Stortinget.

— Klarer vi to i begge fylker, vil Høyre få fire fra Agder på Stortinget. Det vil bli enormt viktig i en ny, borgerlig regjering å ha en slik innvirkning, sier Norunn Tveiten Benestad.

I Aust-Agder ligger fortsatt Høyres Arne Thomassen an til å komme på Stortinget sammen med Svein Harberg, mens Ingebjørg Godskesen (Frp) risikerer å ryke ut.