KRISTIANSAND: — Poenget er at omsorgsfilosofien i sykepleien er i konflikt med hvordan menn håndterer samtaler om sykdom og smerter, sier sosiolog Marianne Inez Lien ved fakultet for helse- og idrettsvitenskap,Universitetet i Agder.

Hun har gjort en studie hvor hun i en måned har intervjuet og deltatt på møter mellom sykepleiere og legerved en kreftavdeling på et sykehus. Lien mener å ha avdekket at de ikke får den informasjonen de trenger til å gi god nok behandling eller oppfølging til mannlige pasienter.

— Sykepleieryrket er utformet av kvinner, det er kvinner som har forsket og kvinner som har skrevet pensum, påpeker hun.

Smerter

Som et konkret eksempel trekker hun fram at menn kan gå i lang tid med store sår i prostataområdet etter strålebehandling. Sykepleierne må spørre menn gang på gang for å få svar på om det er sår rundt stråleområdet.

— Når ikke sykepleieren får rede på symptomer, smerter, bivirkninger eller følelsesmessige reaksjoner, kan de heller ikke behandle pasienten godt nok, sier Lien.

En sykepleier skal i henhold til instruksen kartlegge pasientens følelser, samt forhold til familie og pårørende. Men da Lien intervjuet kreftsykepleierne, viste det seg at de hadde store problemer med å få ordentlige svar fra de mannlige pasientene. Pleiernes erfaringer bekreftes av tidligere forskning på menn og helse.

Ingen verktøy

— Når det i tillegg er utviklet en slags åpenhets- og bekjennelsesfilosofi særlig i forbindelse med kreft, så faller tause menn gjennom. De kvinnelige sykepleierne feiltolker mennene, og har ingen verktøy for å få svarene de trenger, sier Lien.

Hun valgte en kreftavdeling som arena for studien, og der er det så og si utelukkende kvinner som jobber.

— Kjønnsaspektet må tas i betraktning, både i utdanning og i praksis, sier Lien, som også intervjuet studenter og lærere som bekreftet opplevelsen.

— Betyr det at dette er et generelt problem i helse-Norge, eller er det bare innen kreftbehandlingen?

— Dette er et generelt problem, mener jeg, at mannlige pasienter ikke passer inn, sier hun.

Diskusjon

Torsdag skal hun holde foredrag med tittelen "Menn, kreft og kommunikasjon" ved Sørlandet sykehus. Der skal hun fortelle om funnene sine, og åpne for diskusjon om saken.

— Sykdommer som rammer underlivet, prostata- og blærekreft, for eksempel, er det vanskeligere for menn å snakke om. Bivirkninger som impotens blir enda vanskeligere å snakke åpent om med kvinnelige sykepleiere om, sier Lien.

Liv og helse

— Kan det ramme liv og helse for menn?

— Når sykepleiere har problemer med å få kartlagt smerter og bivirkninger, kan det bli prekært. Ikke minst i forbindelse med kreft, hvor det ikke er uvanlig at kreften kan komme tilbake etter det som har virket som en vellykket behandling.

Hun påpeker at menns taushet også kan være en riktig og positiv mestringsmetode. I stedet for å være opptatt av symptomer og smerter, rister de det av seg og ser videre.

Ikke kjønnsforskjeller

— Det er ikke store forskjeller mellom kjønnene i måten de snakker om symptomer og smerter på.

Det sier Maja Hareide Holt. Hun er enhetsleder på lindrende enhet på Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus. Det vil si at hun er sjef for sykepleiere som daglig er i kontakt med kreftpasienter både på poliklinikken og lindrende enhet.

Dessuten har hun selv mange års yrkeserfaring.

— Lien er veldig generaliserende i forhold til menn. Vår erfaring er at det er store individuelle forskjeller. Både kvinner og menn har ofte et stort behov for å snakke både om det emosjonelle og praktiske, sier Hareide Holt.

Hun mener sykepleieutdannelsen legger mye vekt på generell kommunikasjon, og at det er riktig. For hun mener hver pasient må behandles som et enkeltindivid, uansett kjønn.

— Det er viktig å respektere det hvis pasientene ikke har lyst til å snakke om smerter eller symptomer med oss, sier hun.

— Ser du ingen forskjeller på menn og kvinner?

— Jo, jeg tror hun har rett i at kvinner og menn snakker sammen på en litt annen måte. Men jeg tror ikke dette fører til at de ikke snakker om symptomer og smerter. På den andre siden bruker nok menn humor på en annen måte enn kvinner, sier hun.