KRISTIANSAND: — Dette er Davids kamp mot Goliat, sier Gun Berit Jonassen (58) til Fædrelandsvennen.

Like før sommerferien ble hun kontaktet av Statens vegvesen som fortalte at de ønsket å bruke tomten hennes ved Håneskrysset til ny sykkelekspressvei mellom Vågsbygd og Sørlandsparken.

— Jeg reagerte med sjokk og vantro da de fortalte meg at huset ville stå trygt denne sommeren og neste sommer, men at det da var slutt. De vil at sykkelveien skal gå tvers gjennom tomten min. Dette oppleves enda tøffere enn sist de tok hjemmet mitt, forteller hun.

KAN MISTE HJEMMET: - Her kan jeg bare bo trygt ut neste sommer. Det har vært en tøff beskjed å få, sier Gun Berit Jonassen til Fædrelandsvennen. Foto: Kjartan Bjelland

For andre gang

For sju år siden opplevde hun samme mareritt. Da bodde hun på nabotomten, i Hånesveien 1, i et hus som hadde tilhørt familien på morsslekten siden 1880. I 2006 var det utbygging i forbindelse med E 18 som gjorde at huset hennes måtte rives.

— Nærmeste nabo i Hånesveien 3 bestemte seg da for å selge huset sitt. De ønsket ikke å bo nærmest E 18. Da kjøpte jeg huset og håpet jeg kunne bli gammel her, sier hun.

På den gamle familietomten sto det et stabbur fra 1800-tallet. Veivesenet tilbød seg å flytte stabburet til hennes nye tomt for å bevare dette.

— Det blir siste rest av det som tilhørte slektsgården som nå forsvinner. For meg har det vært helt ut i det blå å skulle flytte herfra. Det har vært tøft og følelsesmessig å få denne beskjeden, sier Jonassen.

Har vært på visninger

Hun forteller at hun har brukt sommeren på å rydde i huset og kvitte seg med ting siden hun trolig må flytte ut av hjemmet sitt ganske snart.

— Jeg har også vært på utallige visninger rundt i hele byen. Jeg får aldri erstattet denne beliggenheten og panoramautsikten.

Slekten hennes på morssiden har vært rammet av veiutbygging i mange år.

— På andre siden av E 18 står gården som nå tilhører min kusine. Her vil Veivesenet bruke deler av jordet, samt ha en driftsbygning under utbyggingen, forteller hun.

SLEKTSGÅRDEN: Et maleri av slektsgården, som ble revet i 1996, pryder stuen til Gun Berit Jonassen. Nå kan hennes nye hus også bli revet. Foto: Kjartan Bjelland

— Beklagelig

Johan Mjaaland, avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Vest-Agder, forteller at dette er en del av ny reguleringsplan for Håneskrysset som skal ut på høring i oktober.

— Dette går nå gjennom vanlige prosesser, sier Mjaaland til Fædrelandsvennen.

Han forteller at bakgrunnen er et ønske om å bygge ut Håneskrysset.

— I dag har vi kun ramper mot øst, og det betyr at de som skal til og fra Hånes fra Kristiansand-sida må kjøre via Rona. Trafikken har økt såpass de siste årene at Rona er overbelastet. Vi ønsker å bygge ut Håneskrysset med tre-fire armer og ramper fra vest slik at vi får et fullt kryss. I tillegg har vi nasjonal transportplan som satser på gang- og sykkeltrafikk, kollektivtrafikk og "park and ride". Persontrafikkvekst skal tas av kollektivtrafikk og gang- og sykkelvei.

— Er det flere beboere som har fått varsling og kan bli berørt?

— Det er snakk om to-tre eiendommer, men jeg har ikke detaljene her nå. Alle grunneiere som kan bli berørt er kontaktet.

Vil ha 3,5 meter bred sykkelsti

Sykkelekspressveien skal etter planen stå ferdig i 2020 og gå fra Andøyakrysset i Vågsbygd og til Sørlandsparken. Kommunen ønsker med dette å tilrettelegge for at flest mulig skal velge sykkel fremfor bil. Sykkelveien skal være minst 3,5 meter bred med midtstripe, samt fortau på to meter. Enkelte steder skal det bygges miljøskjermer mot bilveien. Ut fra planene fremgår det at ca. 67.000 kristiansandere vil kunne sykle hjem fra bysentrum på under en halvtime dersom sykkelekspressveien bygges.