KRISTIANSAND: Nå håper politimester Kirsten Lindeberg på en kraftig bemanningsøkning i det nye året.

— Det ligger penger til 280 stillinger på statsbudsjettet som skal fordeles på landsbasis. Det er uvisst hvor mange av disse Agder kan få, men vi har hatt et krevende år med minimumsbemanning, og vi burde øke med 40 årsverk i år, sa hun under pressekonferansen på politihuset i Kristiansand.

Toppledelsen i Agder politidistrikt holdt onsdag sin årlige presentasjon av året som har gått, og Lindeberg sa at fjorårets store mål var å flytte flere ressurser fra etterforskning over i operativ tjeneste, og da spesielt i helgene. Samtidig trengte politidistriktet å kutte 11,3 millioner i kostnadene, noe de oppnådde.

Flere saker henlagt

Til Fædrelandsvennen sier Lindeberg at konsekvensen av dette var at flere saker måtte henlegges i fjor.

— Vi lå på 45, 9 prosent oppklaring i 2011, og løste 39,4 prosent av sakene i fjor. Oppklaringsprosenten ligger over landssnittet på 36,3 prosent, men at den har gått ned skyldes en bevisst prioritering og en dreining av oppgavene mot operativ tjeneste, sier politimesteren, og fortsetter:

— Det har først og fremst gått ut over vinningskriminaliteten. Små og bagatellmessige saker er de som først og fremst har blitt løst færre av.

Lav tillit

Agderpolitiet kom i fjor svært dårlig ut av den årlige brukerundersøkelsen, som plasserte tilliten til politidistriktet på bunn blant alle landets politidistrikt. Distriktet scoret også dårlig på informasjonen til publikum og tilstedeværelse, for å nevne noen faktorer.

— Hva er planen for å få opp tilliten og oppklaringsprosenten i 2013, Lindeberg?

— Vi skal bli bedre på å informere innbyggerne, og vi skal ansette kommunikasjonsmedarbeidere. Oppklaringsprosenten skal vi få opp ved at vi igjen kan styrke bemanningen på etterforskning, sier hun.

Mange drap

Kriminalsjef Arne Pedersen sa under pressekonferansen at også drapsavsnittet har hatt et krevende år, med sju drap og tre drapsforsøk.

— Landsdelen scorer lavt på levekårsundersøkelser, og rusmiljøene har også hardnet til i det siste. Vi har hentet ressurser fra andre avdelinger, og det har gått utover kapasiteten andre steder, blant annet på sedelighet, sier han.

— Den organiserte kriminaliteten er også mer utfordrende, og de kriminelle nettverkene er bedre organisert, sier Pedersen.

Ifølge politiets presentasjon er det urovekkende mye narkotika i omløp på Sørlandet, og den organiserte kriminaliteten drives i velorganiserte nettverk, der de involverte ofte er multikriminelle.

Politimesteren viste ellers til det hun karakteriserte som gode resultater for politiet, og minnet om at det er mer kriminalitet på Sørlandet enn ellers i landet.