Det sier Netthandelen-gründer Einar Øgrey Bransdal. Nylig trakk han seg som støttespiller for Strømmestiftelsen fordi han mener de forleder sine givere ved å oppgi at 84,6 prosent av inntektene går til formål, og bare 4,5 prosent til administrasjon.

Det trengs voksenopplæring for å forstå hva formålet i moderne bistandsarbeid er. Sitat: Øyvind Aadland, Strømmestiftelsen

Ved å lese stiftelsens årsrapport, har han foretatt beregninger som viser at administrasjonskostnadene er langt høyere.

— Da jeg begynte å regne på hva de har i inntekter og se på lønnskostnadene til de 35 ansatte, kom jeg fram til at 27,7 prosent av inntektene på 125 millioner gikk til administrasjon i 2012. Bare 47,1 prosent gikk til formål, forklarer han.

- Trengs voksenopplæring

Strømmestiftelsen mener han mistolker begrepene:

— Det trengs voksenopplæring for å forstå hva formålet i moderne bistandsarbeid er, sier Strømmestiftelsens generalsekretær Øyvind Aadland.

— Begrepet "formål" er problematisk, for det er ikke slik at alle penger som brukes ute er formål, mens det som brukes hjemme er administrasjon. Noen av våre lønnskostnader, også her i Kristiansand, er etter Innsamlingskontrollens regelverk formålsrettet. Men jeg synes ikke kakediagrammet kommuniserer godt, og det har vi tatt opp med Innsamlingskontrollen, sier han.

Men Øgrey Brandsdal er så irritert over tallbruken at han i forrige måned trakk seg som ambassadør for Jobbskaper-kampanjen som i løpet av en måned skulle skape 10.000 nye jobbmuligheter i fattige land.

- Uetisk

— Jeg synes det er uetisk å presentere et kakediagram for givere, mens det er helt andre tall som kommer fram dersom man graver seg ned i regnskapene, sier han.

— Vi opererer ikke med to sett tall, og våre regnskaper ligger ute på nett tilgjengelig for alle, svarer Aadland.

Øgrey Brandsdal er klar over at de holder seg til Innsamlingskontrollens regelverk, men mener alle hjelpeorganisasjoner burde være helt åpne på hvor mye som faktisk går til formålet.

På fronten av sin hjemmeside presenterer Strømmestiftelsen den prosentvise fordeling av pengebruken på denne måten. Foto: Grytting, Jan

— Alle skjønner at det koster å drive veldedighet. Men hvis alle bruker riktige tall kan giverne ta stilling til hvem som er gode og hvem som er dårlige før de bestemmer seg for hvem de vil støtte, sier han.

- Problematisk

Strømmestiftelsen fokuserer på hjelp til selvhjelp og driver sitt bistandsarbeid basert på både utdanning og mikrofinans, d.v.s. små lån som gjør fattige i stand til å starte sin egen virksomhet.

— Formålet vårt er å skape verdier i fattige lokalsamfunn, men dette arbeidet begynner her i Skippergata, presiserer Aadland, og understreker at de ikke driver med veldedighet basert på pengegaver:

— Vi driver med kunnskapsoverføring og kompetansebygging som skal gjøre folk i stand til selv å arbeide seg ut av fattigdom på en bærekraftig måte. Lønnskostnader som brukes til slike prosesser, både hjemme og ved våre regionkontorer, er viktige for å sikre kvalitet på det vi gjør, slik at vi kan oppnå det vi sier vi skal oppnå. Derfor er dette kostnader som går til formålet, og kan ikke regnes inn under administrasjon.

Øgrey Brandsdal trakk seg for øvrig også fra Mercy Ships etter uroen i fjor, og utbryterne startet bistandsorganisasjonen Hopeful, som åpnet egen butikk i Kristiansand forrige helg.

- Definisjon basert på skjønn

— Et formål kan være langt videre enn det rent fysiske arbeidet som utføres i felten.

Det sier daglig leder Børre Hagen i Innsamlingskontrollen til Fædrelandsvennen.

Strømmestiftelsen er i likhet med de fleste seriøse hjelpeorganisasjoner medlem av Innsamlingskontrollen, men organisasjonene er høyst ulike med hensyn til formål og drift.

— I et regnskap vil definisjonen av hva som er administrasjon og hva som er formål ofte være basert på skjønn. Det er organisasjonen selv og organisasjonens revisor som står ansvarlig for skjønnet, og for en utenforstående kan det være vanskelig å si hva som er rett og galt, sier Børre Hagen.

— Det er også vanskelig å lage ett sett regler som klart definerer formål. Det som er viktig er at regnskapene gir klare opplysninger om hvordan pengene er brukt, og at de ikke gir et annet inntrykk enn det som er realiteten, fortsetter han.

— Men kostnader knyttet til formål kan være høyst ulike. En organisasjon som LHL driver for eksempel sykehus, men formålet er ikke bare å utføre hjerteoperasjoner, de skal også informere om livsstil, eksemplifiserer han.

Det er Norsk Regnskapsstiftelse som har utarbeidet standarden som medlemmene av Innsamlingskontrollen må holde seg til.