- Vi blir så lenge sjefen ikke synes vi er for gamle, sier Ole Martin Tversland (66) og Svein Jacobsen (74).

Det vil de neppe høre. I alle fall ikke av Helge Gumpen, han som ansatte dem i 1963 og lenge var sjefen.

Sannsynligvis får de ingen slik beskjed av dagens sjef heller. Da må i så fall Per Helge Gumpen be sin far gå først, for han er 76 år.

Anvendelige

- Vi gir ikke frivillig avkall på dyktige folk. Dette er strålende medarbeidere som kan brukes til det meste, sier Helge Gumpen, som selv begynte startet bilkarrieren i 1955, 19 år etter at hans far Thorvald etablerte firmaet.

Arverekkefølgen virker også å være vel ivaretatt hos den store Volkswagen-forhandleren, ettersom Per Helges datter Kristine nylig ble ansatt.

Ole Martin Tversland (66) og Svein Jacobsen (74) har vært lenge hos Gumpen og håper å bli værende enda lenger.  Foto: Lars Hollerud Foto: Lars Hollerud

Denne saken handler imidlertid mer om ansatte hos Gumpen enn familien Gumpen.

Spesielt to av de av de ansatte, Ole Martin Tversland og Svein Jacobsen — den første en kristiansander som begynte hos bilforhandleren som 16-åring, den andre en vestfolding som startet yrkeslivet som hvalfanger.

Blinklys

- Hvor mye kostet folkevogna i 1963?

- 13.250 kroner, svarer Tversland.

- Den hadde 24 hestekrefter, sier Helge Gumpen.

- Nei, den hadde 30 hester, korrigerer Svein Jacobsen.

Så får vi vite at de karakteristiske blinklysene som skvatt ut som lysende armer ved bruk, forsvant med modellen som kom i 1958. Men Jacobsen har ennå to slike pinner hjemme, sånn for sikkerhets skyld.

Tversland startet Gumpen-karrieren som visergutt og har i løpet av årene jobbet på delelageret, vært salgssekretær, salgssjef og daglig leder. Nå jobber han 70 prosent med bedriftens eiendommer.

Jacobsen var lenge mekaniker før han utvidet repertoaret til å bli bedriftens altmuligmann.

Det hører med til denne historien at begge har fått - og som enhver har forstått - avslått tilbud om jobb andre steder.

- Verdifullt for samfunnet

— Det går sent, men det går i riktig retning, sier Kåre Willoch (85).

Statsministeren fra 1981 til 1986 ser tendenser til at seniorer kan bli værende i arbeidslivet, også etter å ha blitt innhentet av pensjonsalder.

Kåre Willoch er 85 år, og tar fortsatt arbeidsoppdrag når det passer ham.

— Vi snakker om mennesker som innehar verdifull erfaring og kompetanse. Utviklingen mot at stadig større deler av samfunnet ser dette, er tydelig. Jeg håper og tror vi vil se dette ved at flere og flere forblir yrkesaktive langt opp i 70-årene, sier Willoch, som selv tar ulike arbeidsoppdrag når det måtte passe.

- Er det stadig mer uvanlig å tilbringe hele yrkeslivet i én og samme bedrift?

— Ting kan tyde på det. Samtidig vil jeg ikke våge å påstå at det er negativt å skifte arbeidsgiver, sier Willoch.