VEST-AGDER: Mannen har i flere år arbeidet som barne— og ungdomsarbeider ved en skole i Vest-Agder.

Som Fædrelandsvennen skrev fredag, er han er siktet for oppebevaring av flere tusen overgrepsbilder mot barn. Han ble varetektsfengslet fredag.

Kolleger er skuffet

Rektor ved skolen sier saken oppleves som tøff.

— Det er klart at mange ansatte er fryktelig skuffet. Det er en person vi har stolt på, og som har vært ansatt her en god stund. Men nå er barna vårt fokus, sier rektoren til Fædrelandsvennen.

Han sier bekymrede foreldre har ringt skolen gjennom hele mandag.

— De er opptatt av om deres barn er involvert, og det er helt naturlig. Men vi har fått beskjed fra politiet om å si at dette foreløpig bare dreier seg om fildeling, distribusjon av bilder. Det vil nok betrygge mange foreldre, sier rektoren.

Blir informert på møte

En del foreldre ble informert på et møte mandag morgen. Mandag kveld er alle innkalt til et nytt, lukket informasjonsmøte.

Rektor sier skolen må vise til politiet hvis det kommer spørsmål til etterforskningen. Hovedfokuset vil være hvordan foreldre kan snakke med sine barn om saken.

— Vi er opptatt av at barna må få lov til å snakke om slike vanskelige emner, sier rektoren.

Går igjennom bilder

Den siktede mannen i 30-årene jobber også med fritidsaktiviteter for barn utenom jobben. Politiet må nå avklare om noen av barna han har hatt kontakt med er avbildet i det beslaglagte materialet.

— Jeg har foreløpig ingen flere opplysninger i saken, sier politiadvokat Stine Gjøsund til Fædrelandsvennen mandag.

Hun vil ikke svare på om mannen har erkjent straffskyld. Hans forsvarer Svein A. Hagen ønsker ikke å gi kommentarer.

- Vær ryddig og tydelig

Leder for skolene i den aktuelle Vest-Agder-kommunen sier de støtter skoleledelsen i tråd med rutinene.

— Ifølge kommunens beredskapsplan er det PP-tjenesten som trør til når vanskelige situasjoner oppstår på skoler eller i barnehage. Å møte foreldrene i en slik sammenheng er viktig, sier skolesjefen.

- Barn trenger å bli gitt informasjon, ikke bare å gå med sine egne tanker og følelser, sier daglig leder Rigmor Høyland Iversen i Senter mot seksuelle overgrep Agder Foto: Reidar Kollstad

Daglig leder Rigmor Høyland Iversen i Senter mot seksuelle overgrep Agder sier det er viktig at foreldrene er åpne med barna i saker som denne.

— Snakk med barna og vær ryddig og tydelig. Barn kan få fantasier som er verre enn virkeligheten. Selv om den kan være ille nok, så det er viktig å trygge dem, sier Iversen.

Se an modenhet

— Noen vil kanskje hevde at det beste er ikke å si noe til barna?

— Barn snakker med andre barn og vet mange ganger mye mer av hva som foregår enn de voksne tror. Barn trenger å bli gitt informasjon, ikke bare å gå med sine egne tanker og følelser, sier Iversen.

Men det er forskjell på hvordan man snakker med en seksåring og en 12-åring.

— Du må se an modenheten til barna og snakke deretter, sier Iversen.

Til sammen er sju personer fra Agder siktet etter «Operasjon Share», som er et resultat av den Kripos-lede etterforskning mot fildelingsnettverket «eDonkey2000».