FARSUND : I perioden fra desember 2009 til mai 2011 skal en mor og en far ved flere anledninger ha utøvd vold mot sine tre barn.

Fem vitner forklarte seg i rettssaken som fant sted i Lister tingrett.

Meldte om vold i hjemmet

Aktor la ned påstand om at far skulle dømmes til fengsel i ett år og tre måneder, og at mor skulle dømmes til fengsel i 120 dager. Forsvarerne til de to tiltalte la ned påstand om frifinnelse. Bistandsadvokat for fornærmede, Anne Rita Meberg la ned påstand om at de tiltalte skulle dømmes til å betale oppreisning til barna.

I retten forklarte barnas far at fysisk avstraffelse av barn er tillatt i Somalia hvor han kommer i fra.

Ett av barna har forklart til klassestyrer at det ble brukt vold i hjemmet. Både far og mor slo og sparket søskenflokken. Moren hadde slått dem med et hoppetau og en ledning. Moren har slått ett av barna med knyttet hånd og bitt barnet i armen, ifølge forklaringen i retten. Far har blant annet slått, sparket og kløpet dem i ansiktet og andre steder på kroppen.

Fryktet represalier fra faren

Retten fant ikke grunn til å betvile barnas forklaringer.

— Når det gjelder styrken på voldsutøvelsen legges det til grunn at barna flere ganger har begynt å gråte, står det i dommen.

Volden startet da barna kom til Norge i 2009 og varte helt fram til barnevernet overtok omsorgen halvannet år senere. Barna skal ha levd i frykt for represalier fra faren. Alle barna har forklart at volden fra mors side var mindre omfattende enn fra faren. De har forklart at moren i enkelte tilfeller grep inn og stanset farens voldsbruk mot barna.

Foreldrene har bodd i Norge siden 2001, og retten mener at tiltalte har hatt tid til å sette seg inn i lover og regler som gjelder i Norge når det gjelder fysisk avstraffelse av barn.

Foreldrene dømt til fengsel

Faren ble i Lister tingrett dømt til fengsel i ett år, mens moren ble dømt til fengsel i 90 dager.

Forsvaret mente at moren burde frifinnes siden hun har vokst opp i Somalia og ikke kjenner til lover og regler rundt fysisk avstraffelse i Norge. Etter at hun kom til Norge fikk hun ikke lov til mannen å gå ut av huset. Hun lærte ikke norsk, og fikk ingen norske venner. Moren har nå tatt ut separasjon og bor alene. Retten mener likevel at volden er langt mer alvorlig enn det som etter hennes egen forklaring er tillatt i Somalia.

Hvert av barna får en oppreisning på 30.000 kroner.

De tiltalte må ikke betale saksomkostninger på grunn av deres økonomiske situasjon.