Brendemo Hagen er dømt til ti års fengsel for smuglingen, men rømte fra Bolivia før straffen var ferdig sonet.

Statsadvokat Petter Mandt har tidligere uttalt at Brendemo Hagen trolig ikke vil straffes i Norge. Dette har Mandt begrunnet med at man ikke kan straffes to ganger for samme forbrytelse.

— Bolivia-dom uten betydning

Ifølge jusprofessor Stigen er det ikke så enkelt.

— I prinsippet kan dette forholdet straffeforfølges i Norge. En dom i Bolivia har ikke nødvendigvis noen betydning, sier Stigen.

I Norge har vitner rett til å nekte å forklare seg om forhold de risikerer å bli straffet for. Brendemo Hagen har dermed ikke plikt til å forklare seg om kokainsmuglingen, dersom det innebærer at hun utsetter seg for straff.

Rettslig avklaring

Brendemo Hagens advokat sier til Fædrelandsvennen at han ikke har hørt at hans klient ønskes straffeforfulgt. Ifølge Stigen må dette uansett avklares rent formelt for å avgjøre spørsmålet om vitneplikt.

— Dette er noe som må ha en rettslig avklaring. En tvil om straffeforfølgelse vil jeg anta er grunn nok til å nekte å forklare seg, sier Stigen.

Petter Mandt ønsker ikke å kommentere hvorvidt det er tatt noen formell beslutning når det gjelder straffeforfølgelse.

— Hun er stevnet og har plikt til å møte. Så tar vi det derfra, sier Mandt.

Kan ikke utleveres

Brendemo Hagen kan ikke utleveres til Bolivia, ettersom Norge ikke utleverer sine egne borgere til utlandet. Det eksisterer heller ingen avtaler om soningsoverføring mellom de to landene. Dersom Bolivia ønsker at hun skal sone resten av straffen i Norge, må bolivianske myndigheter levere en formell anmodning om dette. Det skal de ikke ha gjort foreløpig.