UTEN MAT...: Også bønder skal ha mat, og Joakim Johannessen sørger for at Rune Syvertsen får hamburger. Foto: Jarle R. Martinsen
SLÅTTEMASKIN: Her blir en kantslåttmaskin demonstrert. Foto: Jarle R. Martinsen

MARNARDAL: – Hehe, ja, størrelsen er viktig, småler Steinberg.

Han er deltaker på et fagarrangement med landbruksmaskiner i Marnardal, som var fredag. Bønder fra hele fylket kom for å bivåne siste nytt innen sektoren.

800.000 kroner

Vi blir med Steinberg inn i en traktor – en riktig stoooor en. Verdt rundt 800.000 kroner. Her er han omringet av avansert utstyr. Litt sånn til høyre for seg har han en egen datamaskin som kan programmeres til å kjøre doningen som bonden vil.

– For eksempel er det ikke å lett å bevege seg svært forsiktig med en så stor maskin. Men ved hjelp av teknikken får man traktoren til å gjøre det helt selv, sier han.

Komfort

Komforten er veldig viktig, selvsagt. Dette er arbeidsplassen til en bonde, ofte dagen lang.

– Det skal nesten være sånn at man ikke er mer sliten enn å ha sittet ved en kontorpult, sier Steinberg. Og så er isolasjonen sånn at det omtrent er helt støyfritt.

Bruken viktig

Det var Norsk Landbruksrådgiving avdeling Agder som sammen med JDD Maskin som sto bak arrangementet.

– En ting er å vise fram nyheter i maskinparken. Det er også viktig å vise bruken. Mange kjøper dyrt utstyr som de ikke i tilstrekkelig grad får utnyttet, sier Jan Karstein Henriksen i Norsk Landbruksrådgiving.

Det var ikke bare bønder her. Flere kommuner var representert, blant annet for å se hvordan kantslåttmaskinene fungerer.