KRISTIANSAND: Klokken 14.29 rykket tre politipatruljer ut til Grim og pågrep tre personer inne i en bolig.

— De er pågrepet etter utpressingsforsøk. De har forsøkt å presse familiemedlemmer for penger i en fiktiv kidnappingssak, opplyser operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt.

De pågrepne er to menn på 22 og 25 år, og en 21 år gammel kvinne. Alle tre er kristiansandere. Det var de to mennene som ringte til kvinnens familie og sa at de hadde kidnappet henne.

— Vi fikk første meldingen klokken 13.31. En patrulje rykket ut, og basert på opplysninger fra familiemedlemmer og andre opplysninger i saken, valgte patruljen å sjekke ut en adresse. Der fikk de kontakt med de tre klokken 14.29, forklarer Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon.

Kjent fra rusmiljø

De tre pågrepne er kjent av politiet fra et rusmiljø fra før. Eriksen vil ikke si hvilke av kvinnens familiemedlemmer de fiktive kidnapperne ringte.

— De ringte flere familiemedlemmer, i alle fall to. Mennene krevde noen tusenlapper. Beløpet økte litt underveis i samtalene, sier Eriksen.

To er siktet for utpressingsforsøk, og den tredje for å være involvert i utpressingsforsøket.

— Tredjemann deltok i skuespillet. De fremsatte krav og forsøkte å lure tredjemanns familiemedlemmer, sier operasjonsleder Klausen.

Pågripelsen av de tre gikk stille og rolig for seg.

Fiktiv kidnapping

— Dette er et skuespill, en fiktiv kidnapping. Jeg har aldri vært borti noe liknende. Noen prøvde å lure sin egen familie, sier operasjonslederen.

Det var familien som ble utsatt for utpressingsforsøket som tok kontakt med politiet etter at de hadde fått telefon om at et familiemedlem var kidnappet.

— Det sier seg selv at det må være opprørende for en famile at en av de nærmeste utnytter muligheten for å få penger på denne måten. Jeg vil tro denne familien har hatt problemer fra før med denne kvinnen, så jeg vil absolutt tro det preger dem, sier etterforskningsleder Eriksen.

De tre siktede er satt i arresten på Kristiansand politistasjon. Politiet i Kristiansand etterforsker saken videre.

— De tre må få lov til å forklare seg, men jeg antar at motivet i denne saken er behov for penger, sier Eriksen.

- Rop om penger

Jourhavende jurist Unni Gullberg forteller til Fædrelandsvennen at de tre siktede har krevd et ukjent beløp i løsepenger, som ble høynet underveis i forhandlinger.

— Bakgrunnen for dette er vanskelig å si. Det fremstår som et rop om penger, sier hun

De tre involverte blir avhørt tirsdag morgen.

— Da vil det bli vurdert om de skal fremstilles for varetektsfengsling, forteller Gullberg.