KRISTIANSAND: — Vi får en del meldinger fra folk som vil bli kvitt en brysom grevling i hagen. Da sier vi enten at de må avlive den selv, eller få hjelp til å sette en felle av et skadedyrfirma. Men kommunen leier ikke ut slike feller, sier Trond Johanson, sekretær for viltforvaltningen i Kristiansand.

Fædrelandsvennen fortalte lørdag om zoolog Beate Strøm Johansen som reagerer på at husstander i Kristiansand får utdelt grevlingfeller fra viltnemnda, samtidig med at grevlingene har små unger i hiet.

— Det er et problem, mener Johansen, som selv har nattlige grevlingbesøk i hagen hjemme i Vågsbygd.

- Opp til huseier

Trond Johanson avviser dette, og sier at det uansett er opp til huseierne selv hvordan de vil handskes med grevlingen.

— Dersom grevlingen gjør vesentlig økonomisk skade på eiendommen så kan den felles. Så er det en vurdering av om en oppgravd hage er en slik skade eller ikke, sier hanHan presiserer samtidig at han er helt enig med Beate Strøm Johansen i at grevlingen ikke bør felles på denne tiden av året

— De bør ikke felles nå som de har unger. Det bør kun skje om høsten, og det er da grevlingen i større grad kommer inn i hagen til folk.

Får henvendelser

Johanson sier at grevlingbestanden i år ikke er merkbart større enn tidligere, men at viltforvaltningen får henvendelser fra folk med grevlingproblemer.

— Det er fra hele byen, Gimlekollen, Grim og Vågsbygd. Men vi får flere henvendelser om høsten, sier han.

Ifølge Forskrift om felling av viltarter som gjør skade eller som vesentlig reduserer andre viltarters reproduksjon, er grevling en av flere arter som kan felles året rundt dersom de gjør betydelig skade på eiendommen.