bostedsløse lauvåsen.jpg Foto: Lars Hoen
bostedsløse dvergsnesveien.jpg Foto: Lars Hoen
For fem år siden kjøpte kommunen denne gården på Rodeneset rett nord for Varoddbroa. Nå blir det rom for om lag 15 boenheter for bostedsløse på eiendommen. ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD

KRISTIANSAND: — Uansett hvor vi plasserer boliger for denne gruppen mennesker vil det alltid være protester. Men vi må gi dem muligheten for å komme under tak, mente Helene H. Knudsen (H) under debatten i byutviklingsstyret torsdag.

Av kommunens rundt 100 bostedsløse, bor 32 i brakker. Behovet for boliger er prekært, og kommuneadministrasjonen har landet på fire eiendommer blant 20 alternativer politikerne nå stiller seg samlet bak.

Tre av de fire tomtene ligger øst for Varoddbrua, og byutviklingsstyret vedtok enstemmig å legge reguleringsplan for disse eiendommene ut på høring:

1. Rodeneset. For fem år siden kjøpte kommunen en gård på Rodeneset rett nord for Varoddbrua, 35 mål til en pris på 10,5 millioner kroner. Området er i dag regulert til LNF-formål, nå blir det rom for om lag 15 boenheter for bostedsløse på eiendommen. Innenfor samme området blir det 218 båtplasser i Ronsbukta og næringsbygg for båtsportbedrifter på 1300 kvm. .

2. Dvergsnesveien øst. Eiendommen ligger i krysset Høvågveien/Dvergnesveien og eies av kommunen. Tomten er i dag regulert til boligformål, og her blir det plass til 10 enheter

3. Lauvåsen. Den aktuelle tomta med to bolighus i Topdalsveien er delvis regulert til næringsvirksomhet. Her skal det være rom for ytterligere om lag 10 enheter.

Det fjerde alternativet ligger ytterst i Vågsbygd, ved Voie Ringvei, og behandles senere.

Ifølge plan- og bygningsetaten er det vanskelig å finne områder som egner seg for sosialt vanskeligstilte uten at det er forbundet med konflikter. Rodeneset er i tillegg omstridt i forhold til grøntområdet:

"Plan- og bygningsetaten mener at friområdet kan miste noe av sin kvalitet med sosialt vanskeligstilte som nærmeste nabo. Det er samtidig positivt å fordele denne boliggruppen på flere steder av byen og ikke konsentrere de som i dag ved Ægirs vei på Lund." heter det i saksfremstillingen.

Byutviklingsstyret vedtok i fjor at en eiendom ved bensinstasjonen i Kjos i Vågsbygd skal vurderes til bostedsløse, samt at det "i framtiden legges til rette for etablering av boliger for vanskeligstilte blant annet i områder rundt Prestheia og Flekkerøya.”