MANDAL: En natt for tre dager siden gikk pakket Truls Gabrielsen (26) ned kameraet og gikk opp til Flovarden på Hålandsheia i Mandal.

Planen var å lage "time-lapse" — en film av enkeltbilder tatt i intervaller - av stjernene i Melkeveien. Han rigget opp speilreflekskameraet med vidvinkelobjektivet. På de første prøvebildene - der lukkertiden var for lang - oppdaget han på kameraskjermen det han ikke hadde sett med blotte øyet.

Det vil si, han så det var noe der i horisonten før han tok de første bildene, men trodde det var lysforurensning fra bakken.

Se videoen øverst i saken

— Det var nordlys. Og jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt. Nå det var bare å sette i gang, sier Gabrielsen.

Med andre ord lot han kameraet gå. Nordlys-filmen han tok opp ved Flovarden ble til mellom klokken 0.50 og morgengry. Bildene er tatt med 10, 12 og 14 sekunders intervaller, forklarer han.

Ble overrasket

Gabrielsen har fått med seg tidligere artikler, blant annet på fvn.no, om nordlys på Sørlandet. Men det som kom over Mandal 23. mars hadde han ikke lest om noe sted - og det kom også som en stor overraskelse på ham selv. Og Melkeveien? Han fikk en fin timelapse av den også.

Sjelden mulighet

— Blir det flere turer til Flovarden nå?

— Jeg vet ikke. Jeg er alenepappa, så jeg kommer meg ikke opp dit så ofte. Akkurat den natta hadde jeg barnevakt. Det var klarvær, ingen måne, og helt perfekt. Nå blir det lysere og lysere. Da blir også mulighetene for timelapse dårligere, sier 26-åringen.

Men hva er så nordlys? I en tidligere fvn.no-artikkel beskrev astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard fenomenet som utbrudd fra solen som treffer jordens magnetfelt:

— Vi snakker om en svært stor sky av superhet gass. Når den treffer atmosfæren vår, gløder lufta - og slik får vi nordlys.