Har nettet blitt en tidstyv i ditt samliv? Si din mening under artikkelen.

KRISTIANSAND/MANDAL: — Det er en gjenganger. Noen bruker sosiale medier og nettet som en flukt fra et komplisert forhold. I noen tilfeller er det mer interessant med nett enn å være sammen med den andre, sier familieterapeut ved Sørlandet sykehus i Kristiansand Rune Zahl-Olsen.

Oppdateres via Facebook

Terapeuten forteller om par som mailer hverandre selv om de sitter i samme rom.

— Andre blir kanskje oppdatert om partneres liv på Facebook fordi de ikke prater så mye sammen i hverdagen. Jeg skal ikke påstå at en utstrakt bruk av sosiale medier er selve årsaken til at par får problemer, men det er ikke sjelden at det er en konsekvens av et komplisert forhold, sier Zahl-Olsen.

Tidstyv

Sykehusterapeuten opplever at uenighet og frustrasjon om sosiale medier og generell nettbruk dukker opp i terapisituasjoner med jevne mellomrom. Det inntrykket bekrefter familieterapeut Kari Ziegler Madsen ved familiesenteret i Mandal.

— Ja, dette er noe vi kjenner til. Bruk av sosiale medier oppleves i enkelte forhold som en tidstyv i forhold til både samliv og familieliv, sier Ziegler Madsen.

Hun sier den ene av partene fort kan oppleve den andres nettbruk som utestengelse, tillitsbrudd og i verste fall utroskap.

— Enkelte uttrykker sjalusi og frustrasjon fordi partneren har et annet liv "der ute" som de ikke blir en del av. Det er vanskelig for den andre å si at nå er det nok. Folk ønsker ikke å oppleves som kontrollerende. Vi ser at overdreven bruk av nettbrett, mobiler og pc-er bidrar til relasjonelle problemer. Det e sjelden plass til mer enn to i en relasjon, sier Ziegler Madsen.