KRISTIANSAND: "Utbyggingen av Havlimyra kan realiseres i 2014/15. Justvik skole vil da kunne legges ned fra skoleåret 2015/16", heter det i innstillingen fra oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune.

Før oppvekststyrets behandling 29. mai, og bystyret 20. juni, skisseres tre mulige løsninger for å løse kommende plassproblemer for bydelens skoler, nå som Justneshalvøya invaderes av barnefamilier og elevtallet kan øke med 300:

1. Etablere nytt barnetrinn på Havlimyra kombinert med rehabilitering av Justvik.

2. Løse hele barnetrinnsbehovet ved å utvide Justvik skole eller bygge ny skole på Justvik-tomta.

3. Samle hele barnetrinnet på Havlimyra og legge ned Justvik skole.

Skoleadministrasjonen er hardt presset økonomisk, og minner om at Kristiansands-skolen er særskilt dyr i drift. Derfor anbefales alternativ 3, primært av økonomiske hensyn.

800 elever

"I forhold til alternativ 1 vil dette gi ca. tre millioner kroner årlig i besparelse på drift (2,2 millioner kroner mindre enn dagens struktur) og investeringsmessig er alternativet 26 millioner billigere enn alternativ 1", heter det i innstillingen.

Byggekostnaden er beregnet til henholdsvis 138 og 112 millioner kroner.

"Alternativ 3 vil gi en skole på rundt 800 elever på sikt, noe som vil være vesentlig større en de største skolene i Kristiansand i dag (ca 450 elever). Andre større kommuner bygger imidlertid vesentlig større skoler enn anbefalingene i Opplæringsloven. Det er ingen forskning som viser at det er sammenheng mellom skolestørrelse og faglige resultater, unntatt dersom skolene er veldig små (gir da dårligere resultater og læringsmiljø)" heter det i saksutredningen.

— Fabrikk

Bekymrede foreldre fra Justvik har overfor Fædrelandsvennen allerede protestert mot at opptil 800 elever på sikt kan bli samlet på storskolen på Justneshalvøya.

De vil ikke plassere barna på en "fabrikk", langt fra Justvik sentrum.

— All forskning viser at så store skoler ikke er bra for barna, verken sosialt eller faglig. Vi vil ikke ha barna på en massiv fabrikk med 800 elever på en liten tomt, uttalte Silje Lønseth Ringsbu, leder av FAU (Foreldrerådets arbeidsutvalg) ved Justvik skole, til Fædrelandsvennen da planene ble kjent i bydelen for et par uker siden.

Dersom pris kommer i andre rekke, det vil si politikerne vraker innstillingen, anbefaler oppvekstdirektøren å utrede utvidelse av Fagerholt kombinert med rehabilitering av Justvik. Men da må bykassen belastes betydelig, advarer han.