KJØPER: Denne eiendommen på Kokkenes kjøper Lillesand kommune, gjennom å erverve selskapet Ankerfestet AS for 10 millioner kroner. Foto: Hans Jacob Brekke

LILLESAND: — Dette er stort. Det har ikke helt gått opp for meg at det er sant, smilte Birger Ariansen i bystyresalen i Lillesand.

Ariansen er det eneste gjenlevende æresmedlemmet i Lillesand seilforening og har kjempet for at foreningen skal få sitt eget klubblokale i 30 år.

Onsdag kveld klubbet lillesandsordfører Arne Thomassen (H) gjennom et flertallsvedtak som skaper jubel i seilmiljøet i kommunen.

10 millioner kroner

Lillesand kommune kjøper verkstedtomta på Kokkenes for 10 millioner kroner. Lillesand seilforening får leie eiendommen og bygge sitt eget klubblokale. Noe foreningen aldri har hatt.

— Nå skal jeg ut og heise flagget. Dette er bare så fantastisk, sa formann Thor Bylund i seilforeningen.

KJØPER: Denne eiendommen på Kokkenes kjøper Lillesand kommune, gjennom å erverve selskapet Ankerfestet AS for 10 millioner kroner. Foto: Hans Jacob Brekke

Vedtaket sant imidlertid langt inne. Nesten samtlige politikere som inntok talerstolen begynte med å si at dette var en svært vanskelig sak for politikerne.Bakteppet er at Lillesand kommune er i en svært vanskelig økonomisk situasjon, med mye gjeld og høye utgifter.

Samtidig har kommunen inngått en bindende avtale med seilforeningen om at de skal få et nøkkelferdig klubblokale på Dypvannskaia, mot at seilerne gir fra seg Saltholmen fyrstasjon til en stiftelse.

Vil nedbetale gjeld

Pengene som skal brukes til kjøpet kommer fra ekstraordinært utbytte fra Lillesand Næringsarealer AS (LINA).

— Når vi vet at kommunens økonomi er i en så dårlig forfatning, burde vi heller bruke utbyttet til å nedbetale gjeld, sa Arne Gulbrandsen (Frp).

Han kom også med det eneste motforslaget til å kjøpe tomta. Et forslag som gikk ut på å reforhandle avtalen med seilforeningen, og finne en billigere løsning til klubblokale.

Etter en lang debatt fikk forslaget til Frp seks stemmer. 20 representanter gikk inn for kjøp. Tor Olav Tønnessen (Pp) stemte ikke på noen av forslagene.

Gratulerte

— Dette er knall. Å få på plass denne avtalen med seilforeningen var en av grunnene til at jeg gikk på en ny periode i bystyret, sa ordfører Thomassen.

Han gikk etter voteringen og gratulerte representantene fra seilforeningen, som var tilhørere under behandlingen.

— Jeg tror politikerne som sitter her om femti år kommer til å si at det var kloke politikere som gjorde dette vedtaket, sa ordføreren lettet.Fremdeles gjenstår det noen punkter før Lillesand seilforening kan begynne å bygge sitt nye klubbhus. Blant annet skal foreningen ha ekstraordinært årsmøte, hvor de skal avklare punkter i leieavtalen med kommunen.

Formann Thor Bylund tror imidlertid på enighet med kommunen, uten tøffe forhandlinger.

Når seilerne flytter inn på verkstedtomta faller også flere andre brikker på plass i kommunen. Saltholmen fyrstasjon sikres for allmennheten, Dypvannskaia kan utvikles uten forpliktelser og Verven-tomta blir ikke lenger beslaglagt av seilforeningen.