Vannskader er langt mer vanlig enn innbrudd og ofte mye mer ødeleggende.Rørbransjen råder nå folk til å installere vannsikring før ferien setter inn for fullt. Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at det hver dag oppstår flere enn 180 vannskader i norske hjem. Ikke noe annet forsikringsområde har økt like mye som vannskadeerstatningene det siste året.

– Ved vannskader blir ødeleggelsene ofte omfattende, og det kan være en svært ubehagelig situasjon for dem som rammes. I vannrøret som går til toalettet strømmer det 0,1 liter vann per sekund, så da er det jo bare å regne så forstår man konsekvensene, sier daglig leder Ben Schreier i Nore VVS i en pressemelding.

Skader for flere hundre tusen

Schreier forteller at lekkasjer og vannskader først og fremst oppstår fordi det er gamle rør og koblinger til for eksempel vaskemaskin og kjøleskap. Han anbefaler å stenge av hovedkrana når man reiser bort over tid.

Ifølge SINTEF Byggforsk kunne omtrent 30 prosent av alle vannskader vært unngått dersom det var montert lekkasjestopper i alle bad, vaskerom og kjøkken uten sluk.

– Vann på avveie gjør stor skade og i noen tilfeller renner det vann ned gjennom etasjene, eller fra rom til rom. Det er avgjørende at vannet og skadde materialer fjernes så raskt som mulig, og at tørking starter. I noen tilfeller er det snakk om skader for flere hundre tusen kroner, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO.

I tillegg til å stenge hovedstoppekranen i forbindelse med ferie, anbefaler forsikringsnæringen at noen ser etter boligen om du skal være borte lenge.