KRISTIANSAND: -Når du bestiller på nett, må du hukke av for å ha lest og akseptert vilkårene. Det går veldig klart fram at hvis de er mindreårige, må de foresatte ha en alder som tilsier at de kunne vært der som foreldre", sa linjedirektør Odd Grønberg til Fædrelandsvennen onsdag formiddag.

Avvist på kaia

En søskenflokkepå fire ble avvist da de skulle kjøre om bord på MS Superspeed onsdag morgen. Dette på tross av at de i bestillingen hadde opplyst alderen, og senere også hatt kontakt med Color Line for å sørge for at bestillingen gikk i orden.

Fædrelandsvennen foretok selv en prøvebestilling av billett tur-retur, og fikk som Grønberg opplyser, beskjed om å lese og akseptere vilkår. Men i vilkårene opplyses det ikke om alderskravet Grønberg refererer til.

Reglene ikke slik

Under tittelen "Aldersgrenser", heter det innledningsvis: "Aldersgrensene gjelder reisende uten følge av foreldre/foresatte".

Deretter kommer en rekke regler, som ikke handler om det å reise sammen med mindreårige.Odd Grønberg kommenterer dette slik:

— Du er jo ikke en foresatt for en 10 og 12-åring når du er 18 år, sier Odd Grønberg.

Hvis man klikker rundt her og der på sidene til rederiet, dukker Color Lines egen definisjon av foresatt opp: "Som foresatt regnes voksen person som reiser i foreldres sted, og som påtar seg ansvaret for person(er) under aldersgrensen. Foresatt må være minimum 18 år eldre og registrert på samme bestilling.", heter det.

Konsekvensen er altså at jentene, som snart er 19 år, kunne hatt med sine egne smårollinger, om de hadde det, men ikke sin 12 år gamle bror.

Pengene tilbake

Selv om Grønberg sier bestilleren selv skulle kjenne til vilkårene, ønsker han å gi pengene tilbake.

— Ja, det vil være naturlig, siden de har misforstått reisebetingelsene. Men de må sende oss et brev, sier Grønberg.

Han avviser at de kunne reist med fullmakter.

— Det må være en misforståelse, sier Grønberg.

- Viktig at forbrukerne får riktig informasjon

Seniorrådgiver Anne Karin Lægraid Iversen ved Forbrukerrådet i Agder synes situasjonen er lei.

— Vi synes det er kjempetrist for de fire søskene. Det er viktig at forbrukerne får all viktig informasjon før reisen, men jeg kan ikke ta stilling om det i dag, så lenge det finnes annen informasjon om aldersvilkårene til Color Line på deres øvrige nettsider, sier Lægraid Iversen.