Medaljevinnerne: Denne gjengen sørget for medaljedryss til KCK under søndagens NM i utforsykling. Håkon Pettersen (sølv, junior, f.v.), Joachim Finne Schjøtt (gull, junior), Marianne Ruud (gull, junior/senior) og Øyvind Østvedt (sølv, veteran). Foto: Privat

— Det er klart det er kjempegøy å bli norgesmester for kvinner, sier en smilende fornøyd Ruud etter å ha slått alle motstanderne i den sammenslåtte junior- og eliteklassen for kvinner i utforsykling søndag.

Selv om 17-åringen reiste til Bodø og NM med store forventinger, var hun klar på å gi alt og ikke innkasser noe på forskudd.

— Jeg gjør alltid mitt beste, og det nytter ikke å bare forvente førsteplasser. Man må gi alt for å få resultater, medgir hun.

Fysisk

I den fysisk krevende løypa i Nordland var hun like suveren som hun har for vane å være, selv om den traseen var noe helt nytt for henne.

— Den var veldig lang og veldig fysisk krevende, og satte mindre krav til teknikk. Løypa liknet rett og slett ikke på noe av det jeg har kjørt mesterskap i før, innrømmer Ruud.

Hun påpeker spesielt et tråkkeparti på grus i motbakke, som tøff.

— Det viser at det gjelder å være allsidig også innen denne grenen sykling. At man må ha både fysikk og teknikk inne for å hevde seg, fortsetter hun.

17-åringen ligger ikke på latsiden i ferien, og drar snart til verdenscup i franske Val d'Isère .

Finalehåp

— Der kjører alle kvinner mot hverandre, og må være 17 for å delta. Det er første gang jeg er kvalifisert og er yngst, så jeg har ikke de store forventningene. Jeg er fornøyd om jeg kvalifiserer meg som en av 20 som får kjøre finale, sier Ruud.

I slutten av ferien er det landslagssamling i Hafjell, før hun håper å få delta i junior-VM i Tyskland til høsten.

— Ved god kjøring der, har jeg et håp om medalje, avslutter hun.

Dobbeltseier

Det var ikke bare Marianne Ruud som imponerte fra den sørlandske sykkelklubben. I juniorklassen for menn ble det til alt overmål dobbeltseier ved Joachim Finne Schjøtt (17) foran lagkamerat Håkon Pettersen (18).

— Det er litt motsatt av det som er styrkeforholdet til vanlig dem i mellom, men det er jo bare gøy, spesielt for Joachim, sier KCK-veteran Øyvind Østvedt (35).

Han var strålende fornøyd med egen klubbs innsats, der ingen andre kunne vise til liknende medaljefangst totalt i de offisielle NM-øvelsene for junior og senior i Bodø.

Østvedt reiste nordover med håp om å sanke gull selv også, men måtte ta til takke med sølv i veteranklassen denne gangen.

— Jeg syns jeg kjørte et bra løp, og hadde ikke mer å gi. Da var det helt fair å komme på andreplass, mener lederen av KCK's utforgruppe.

Østvedt er stolt av den lille gjengen av KCK som driver med utforsykling.

— Selv om vi er bare 16-17 av godt over 500 medlemmer i KCK, er vi en veldig aktiv gjeng som holder høyt nasjonalt nivå. Med gode resultater i junior-NM får syklistene også sjansen til å prøve seg internasjonalt, og det er jo veldig moro. Selv om nivået i resten av verden er meget høyt, er det viktig å få prøvd seg, mener han.