Fra 1. juli i år kom en ny lovbestemmelse som sier at barn har krav på et røykfritt miljø uansett hvor de befinner seg.

— Det betyr at barnet ikke skal utsettes for passiv røyking. Den som er ansvarlig for barnet skal sørge for at denne rette blir oppfylt, sier Henriette Øien, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

- Barn har rett på vern mot passiv røyking, også når de er på lekeplassen, legger hun til.

LES OGSÅ:

Vil du slutte å røyke?

Snus kan gi pustestopp

Hva er greit på lekeplassen? Hund? Røyk?

Øien forteller at noen barn er mer ømfintlige eller har luftveislidelser som gjør at de er særlig sårbare, selv for litt passiv røyking.

Om lag 80 prosent av tobakksrøyk er usynlig. Barn utsettes derfor for røyk selv om vi ikke ser denne. Tobakksrøyk fortynnes raskt ute i frisk luft, men barn kan utsettes for røyk selv om den ikke blåses direkte på dem.

— Det finnes ingen sikker nedre grense for hva som kan være skadelig, hverken for aktiv eller passiv røyking, sier divisjonsdirektøren til Babyverden.

Helsekonsekvenser

Ut fra britiske tall er det beregnet at passiv røyking kan ha disse helsekonsekvensene for barn i Norge. Tallene er forbundet med en viss usikkerhet.

*10 000 tilfeller av ørebetennelse hos barn

*1667 tilfeller av luftveisinfeskjoner

*1833 nye tilfeller av astma hos barn

*792 sykehusinnleggelser i året som følge av passiv røyking

*25 000 legekonsultasjoner

Tall fra Helsedirektoratet viser at anslagsvis 100 000 barn utsettes for passiv røyking hjemme hver dag i Norge. Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere påpekt at barn i Norge lever relativt ubeskyttet mot passiv røyking i hjemmet. Med den nye lovbestemmelsen kan barn få et bedre vern mot passiv røyking.

LES OGSÅ:

Uheldig om gravide rådes til å fortsette å røyke

20 ferieaktiviteter helt gratis

For hysteriske?

Foreldre har ulik mening om hvor strengt det bør være når det gjelder røyking ute, for eksempel på lekeplasser.

— Har ikke noe i mot at foreldre tar seg en røyk når de er ute og leker med barna. Det er måte på hvor hysteriske en skal være, og i de aller fleste tilfeller blir det ikke røyket «på» barnet akkurat, sier en forumbruker på Babyverden.

En annen skriver:

— Ja, jeg tar meg en røyk hvis jeg er på lekeplassen med datteren min. Det betyr IKKE at jeg står oppå barna og røyker. Går selvsagt et stykke unna. Sitter ikke på benken eller huska og tar en røyk. Vi røykere må da få lov til å tenne oss en røyk hvor vi vil. Og de fleste av oss er flinke til å ta hensyn.

Artikkelen er skrevet av Babyverden