KRISTIANSAND: — Det er beklagelig at folk fortsatt sitter igjen med de samme gamle vaner ved å bruke naturen som søppelkasse. Det er helt unødvendig og uakseptabelt, mener fylkessekretær for Naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen.

Reaksjonen kommer etter at det på tirsdag ble funnet blant annet ti sykler og tre tv-er på 100 meter i Straibekken da en dugnadsgjeng gjorde en opprydning i bekken. Fungerende miljøverndirektør hos fylkesmannen, Pål Alfred Larsen, er enig med naturforbundet.

— Det handler om mangel på forståelse. De vil gjøre det som er enklest og greiest. Det er synd at når en person først kaster søppel et sted, så følger andre etter og til slutt ender det opp som en liten søppelfylling, sier Larsen.

KRITISK: Fylkessekretær for Naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen, synes det er beklagelig og unødvendig at folk har kastet mye søppel i Straibekken. Foto: Odd-Sølve I. Grannes

— Blitt bedre

Naturvernforbundet i Vest-Agder får stadig tips om forsøplete plasser i fylket som de sender videre til kommunene for å få i gang en prosess for å rydde opp søppelet.

— Akkurat nå jobber vi med ti saker samtidig som handler om forsøpling og forurensing i Vest-Agder. De enkelte kommunene og miljøorganisasjoner er avhengige av tips for å rydde opp. Det krever mye ressurser for kommunene å finne forsøplete områder, sier Pedersen, som roser mange av kommunenes innsats for opprydding og oppfordrer flere folk til å sende inn tips, selv om det kan gå utover enkeltpersoner.

— Hva kan være konsekvensene av forsøpling?

— Når man kaster søppel i for eksempel vassdrag, kan det få alvorlige konsekvenser for mindre vassdrag ettersom man ikke vet om søppelet inneholder stoffer som forurenser, samtidig som forsøpling ødelegger den visuelle biten av naturen. Søppel i naturen er ikke noe bra syn. I tillegg kan det skape problemer for dyr og natur, forklarer Pedersen.

SYND: Fungerende miljøverndirektør hos fylkesmannen, Pål Alfred Larsen mener det er mangel på forståelse som fører til at folk kaster søppel i naturen. Foto: Mats Johannesen

Gode gjenvinningsmuligheter

I Vest-Agder er det gode muligheter for gjenvinning ved hjelp av avfallsanlegg og gjenvinningsstasjoner, som er gratis, i motsetning til i andre byer som i Stavanger, der det koster 100 kroner per kubikkmeter søppel for å komme inn på gjenvinningsstasjonen for å kaste sitt eget søppel.

— Jeg tror det handler om bekvemmelighet. Folk tar seg rett og slett ikke bryet med å organisere transport til stasjonen. Det er rett og slett latskap. Vi må jobbe med å skape enda bedre holdninger i samfunnet, sier Pedersen, som forteller at kommunen først vil prøve å finne den eller de ansvarlige for forsøplingen og be dem rydde opp, før de foretar seg noe selv etter å ha mottatt et tips.

Selv om Naturvernforbundet stadig får nye tips om forsøplete områder, har de gode gjenvinningsmulighetene i Vest-Agder som har blitt betraktelig bedre de seneste årene, ført til mindre tilgrising av naturen enn tidligere.

— Det er helt klart blitt bedre enn før takket være de fine gjenvinningsmulighetene, men også på grunn av strengere regler og reaksjoner som har kommet, avslutter Larsen.