KRISTIANSAND: — Pamela kunne ha levd hvis politiet hadde kommet til Utøya tidligere. Mange unge liv kunne vært spart, sier mor Sawayna Ardam Sandø til Fædrelandsvennen.

Datteren hennes var en av de siste som ble drept på Utøya. Politiets innsats og responstid vil bli et viktig tema i rapporten, som mandag overleveres statsminister Jens Stoltenberg og presenters for offentligheten.

— Spørsmålet er om 22. juli-kommisjonen tør å gå politiet virkelig etter i sømmene. Politiet selv har bare pakket det inn og dekket seg selv i denne saken. Ingen har innrømmet feil, sier Pamelas stefar, Per Sandø.

Drept ved pumpehuset

Sammen med 13 andre ble den 21 år gamle Kristiansand-jenta skutt ved pumpehuset på Utøya rundt klokken 18.15. Politiet har selv sagt at de i teorien kunne ha vært på sommerleiren til AUF klokken 18.10. Fordi de ikke valgte den korteste overfarten og fordi politibåten havarerte, gikk de i land på øya 16 minutter senere. Anders Behring Breivik ble pågrepet rundt 18.35. To videosnutter har brent seg inn hos ekteparet Sandø: Politiet som kjører fram og tilbake på veien ved Tyrifjorden og den overfylte gummibåten de tok seg over til Utøya med.

— Jeg gråter hver gang jeg ser disse bildene, sier Sawanya Ardam Sandø.

Per Sandø sier han har tiltro til at kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv er tøff nok til å kritisere politiet.

— Vi får ikke Pamela tilbake, men noen burde vært stilt til ansvar for at politiet gjorde en så slett jobb. Det er greit at de har sine instrukser, men akkurat det å stappe ti stykker opp i en liten gummibåt... Såpass burde de tenkt. Spesielt de som er i beredskapstroppen, sier Per Sandø.

Politiet må stå til rette

Han forventer at rapporten slår fast hvem som har gjort feil, og peker på hvilke rutiner som må bli bedre, slik at dette ikke skjer igjen.

— Hvis jeg lager dårlig mat, så går jeg til gjesten, beklager det og gir ham eventuelt noe i tillegg. Over alt i samfunnet står vi til rette for det hvis vi har gjort noe galt. Det må gjelde for politiet også, sier Sandø som driver restauranten Per Kokk på Lund.

Ti ofre fra Utøya og regjeringskvartalet har varslet at de vurderer å gå til søksmål mot staten. Nå venter de bare på rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

– Erstatningssøksmålet vil være basert på om det foreligger uaktsomhet fra staten, sier advokat Carl Bore til NRK.

Stefar til Pamela Porntip Ardam sier at også de kan komme til å slutte seg til et søksmål mot staten. Men med et annet utgangspunkt enn det advokat Bore skisserer.

— Det er veldig avhengig av hva rapporten sier. Hvis den kommer med skikkelig kritikk og er realistisk, så er det mindre aktuelt med et søksmål, sier Per Sandø til Fædrelandsvennen.

Vil være utilslørt

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv ville i går ikke svare på spørsmål fra Fædrelandsvennen. Hun har tidligere sagt at hun tror enkeltpersoner vil føle at ansvar blir plassert,

– Vi har forsøkt å gi en utilslørt beskrivelse av hva som skjedde, og da er det jo selvfølgelig slik at enkeltbeslutninger der og da vil bli satt lys på, har Gjørv uttalt til NTB