I slutten av august kommer treningsenterene med flere nye timer over helelandet.

Fortsatt kan du trene Zumba og være med på sykkeltimer. Men trenden i høst erflere rå, harde og effektive timer som gjerne bare varer fra 30–45 minutter.

— Vi går back to basic med litt tøffere klasser enn det vi vanligvis harhatt, sier Randi Christensen, som er ansvarlig for gruppetrening i SatsNorge.

Muskler er in

Det finnes mange grunner til at timene blir tøffere.

— Muskler er in, det er ikke så farlig å være litt muskuløs. Det gjelderdamene også, sier Christensen.

Elixa har likekalt sin hovedlansering for "Raw". Det er enkel intervalltreningenmed slag og sprak. De forsetter også den med den mye omtalte timen "500kcal", som ble veldig populær til tross for at de færreste klarte åforbrenne 500 kilokalorier på en økt på en halvtime.

— En del av denye timene preget av at de er enkle, effektive og rå, sier Jannike Pedersen,som er produktsjef for gruppetrening i Elixia Nordic.

Sats har selvutviklet DeadBall og Transformer.

— Med timenDeadBall har vi laget en gruppetreningstime med bruk av medisinballer. De hartidligere blitt mest brukt av personlige trenere, sier Christensen.

I stålbur

I timenTransformer tilbyr de styrke- og kondisjonstrening i et stålbur.Sirkeltreningen er inspirert av Crossfit og Boot Camp.

Fra Les Mills,som lager en rekke internasjonale treningstimer, har de kjøpt i Grit. På enhalvtime trener en både styrke og kondisjon i sal.

— Dette er megethard trening. Den er intervallbasert og har høy intensitet. Den varer i enhalvtime, sier Christensen.

Til og mednybakte mammaer skal kunne flekse litt. Sats har like godt kalt treningen medbabyer for "Strong Mama".

— Kundeneforventer å bli kjørt hardt på den korte tiden de har til rådighet i en pressethverdag. Så på mange av høstens nye timer må du rett og slett ta i litt mer,sier Christensen.

Hun understrekerat både internasjonale treningstrender og kundenes ønsker er med på å bestemmeinnholdet i gruppetreningene.

Rått

Også Elixia harflere muskuløse timer.

— Vi ser atfunksjonell trening med utstyr som TRX (slyngetrening) og Kettlebells erpopulært, sier Pedersen.

I funksjonelltrening kombinerer en styrke, kondisjon og bevegelighet. Målet er å brukemusklene slik man bruker de i hverdagen.

— Folk vil gåinn på trening, være effektive og få resultater. Det stiller større krav tiloss som bransje at vi kan levere, sier Pedersen.

Og folk lar segikke lure.

— Det er skrevetmye om intervalltrening de siste årene og dermed mener folk at de trengerintervalltrening. Den vanlige nordmann kan mye mer om trening enn for noen årsiden og vet akkurat hva de vil ha, sier Pedersen.