Sandra, Emilio, Pauli, Alex, Mikhaela, Anna og Maria Filipina kommer alle fra Targu Jiu og landsbyene omkring, sørvest i Romania. Store deler av året bor de under Vesterveibrua i Kristiansand. Kommunen vurderer nå et hjelpetiltak, sammen med frivillige organisasjoner, på de kaldeste vinternettene. Foto: Kjartan Bjelland
Vegard Vige, kommuneoverlege i Kristiansand Foto: tore-andré baardsen
Middagstid under Vesterveibrua. Maten tilberedes i kokende olje, over åpen ild. Foto: Kjartan Bjelland
Mariara Calderano viser fram gapahuken hun sover i, tett inntil broveggen. Foto: Kjartan Bjelland
Og så driver vi på Vesterveien,for der finnes ikke noe stedher i verden som Vesterveiensånn om kvelden når sol går ned Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Akkurat nå går det helt greit å bo her. Det er ikke så kaldt ennå, sier Sandra Georgica.

Det er god stemning under Vesterveibrua og Jernbanebrua når Fædrelandsvennen besøker leiren til tiggerne tirsdag kveld. Frelsesarmeen har kommet med mat og noen sekker brukte klær.

Mikhaela Marbel frityrkoker kyllingkjøtt og potetbåter. Lukten av varm mat og lyden av putrende olje fortrenger for lyden av veiene som omgir oss.

For øyeblikket er det 25 romfolk som sover under brua. Totalt er det om lag 45 romfolk som tigger i Kristiansand sentrum for tiden, men antallet varierer gjennom året.

Håper på løsning

— Men det er kaldt her om morgenen. På vinteren kan det bli skikkelig ille. Vi er glade for at vi fikk være hos Filadelfia noen uker på våren, og håper kommunen kan hjelpe oss denne vinteren, sier Maria Filipina Miclescu.

Ved bålet står også gutten Juan Fernando (13).

— Jeg sover ikke her om nettene. Jeg får være hos en venn på Lund, sier han.

Juan Fernando har fått plass på Mottaksskolen, og får undervisning der når han ikke er i Romania.

— Det er bra. Barn kan ikke bo ute slik. Men samtidig må han få være hos familien sin, sier Maria.

Taus om sted

Vegard Vige, kommuneoverlege i Kristiansand Foto: tore-andré baardsen

— Vi er på jakt etter et egnet lokale, sier kommuneoverlege Vegard Vige.Kristiansand Eiendom ser etter lokale, men kommuneoverlegen er koblet inn fordi dette dreier seg om en nødløsning for av helsemessige årsaker. Fristen for å konkretisere et forslag er neste fredag.

— Saken skal behandles i helse- og sosialstyret 19. november og i formannskapet dagen etter. Vi må ha et lokale på plass innen månedsskiftet, hvis politikerne skal ha en konkret sak å ta stilling til, sier han.

— Hvor er det snakk om?

— Vi ser etter et egnet sted, og har møtt litt utfordringer med diskusjoner med naboer. Dette er en sak vi løser best ved samtaler, og ikke nødvendigvis i pressen. Dere får vite det når det er klart, hvis vi finner en løsning, sier han.

Frivillige

Tanken er en løsning som ligner på driften av sanitærbrakka, hvor kommunen skaffet brakka og driften skjer ved hjelp av frivillige organisasjoner og menigheter som har engasjert seg. Røde Kors, Arkivet, Domkirken menighet, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er blant dem som deltar i arbeidet med brakka.

— Vi planlegger vårt arbeid som om dette blir noe av. Jeg håper vi får det til, sier Kari Klingsheim, offiser i Frelsesarmeen.

Hun sier det er en del arbeid som skal gjøres, og at organisasjonene som samarbeider om dette er avhengig av at frivillige stiller opp og melder seg til en turnus.

— Å skaffe tak over hodet til dem, vil innebære mer arbeid enn det har vært med sanitærbrakka. Men det er verdt det. Jeg vil ikke gå enda en vinter og frykte at mennesker skal fryse i hjel i byen vår, så jeg håper kommunen vedtar dette og at vi får folk til å stille opp, sier hun.