Raudsandmoen fikk støtte av to Høyre-politikere.— Det er ikke farlig om fylkeskommunen nedlegges. Sykehusene kan gjøres statlige, og primærhelsetjenesten kan ligge hos kommunene slik som i dag, sa Gunnar Raudsandmoen.Kutte i offentlig sektor

Fremskrittspartiet ser selvsagt en anledning til å spare kraftig inn på antall ansatte ved å nedlegge fylkeskommunene.

— Det har skjedd en fordobling av antall ansatte i offentlig sektor de siste 30 årene. I 1970 var 15 prosent av alle sysselsatte her i landet ansatt i offentlig sektor. Nå er denne andelen 30 prosent, sa Raudsandmoen.

Han ansatte fram forslag om at Vegårshei kommunestyre skulle anbefale den såkalte to-nivåmodellen. Det vil si at fylkeskommunen nedlegges som selvsendig forvaltningsnivå, både administrativt og politisk. Fylkeskommunens oppgaver må da ivaretas av enten stat eller kommune. (De oppgaver som krever kommuneoverskridende løsninger må ivaretas av staten eller gjennom interkommunalt samarbeid).Beholde fylkesmannen

Gunnar Raudsandmoen foreslo imidlertid å beholde Aust-Agder som stortingsvalgkrets og en enhet i statlig sammenheng. Det vil si at han ønsker å beholde fylkesmannen og en viss administrasjon her til å foreta enkelte fordelinger mellom kommunene.

Forøvrig støttet Raudsandmoen en uttalelse som formannskapet hadde formulert.

Forslaget fra Raudsandmoen fikk støtte av to Høyre-representanter, Helge Hallingby og Tjøstolv Aas, Mjåvatn.

De øvrige stemte kun for formannskapets forslag til uttalelse, som ikke har noe ønske om nedleggelse av fylkeskommunen.Mindre detaljstyring

Vegårshei-politikerne ønsker imidlertid at kommunene skal få større frihet.

«Vi ser det som svært viktig at staten blir mindre detaljstyrende overfor kommunene, som må få overført større økonomiske rammer og stå friere i oppgaveløsningene», heter det bl.a. i uttalelsen fra Vegårshei kommunestyre.

Ellers ønsker Vegårshei-politikerne å bevare kommunestrukturen stort sett slik den er i dag. De mener at små enheter vil ivareta brukernes behov for nærhet best.

Ordfører Tjøstolv Peder Colbjørnsen så imidlertid nødvendigheten av å ha et regionalt forvaltningsnivå, for å bevare dagens kommunestruktur med forholdsvis små kommuner.

Ordføreren talte ellers klart i mot en fylkessammenslåing i Agder. Han trodde at særlig kommunene i østregionen vil lide under fylkessammenslåing.