Etter det Fædrelandsvennen erfarer er 5,3 millioner kroner trolig det største beløpet Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har utbetalt noensinne her i landet. Saken ble ferdigbehandlet av Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) i november 1999. Barnet ble født et par år tidligere. I august i fjor ble en person med fødselsskade ved Regionsykehuset i Tronheim tilkjent en erstatning på 4,8 millioner kroner.Barnet som fikk fødselsskaden ved Aust-Agder Sentralsjukehus (ASA) fikk cerebral parese, en hjerneskade som ofte oppstår som følge av komplikasjoner under fødselen.-Barnet ble hundre prosent medisinsk invalid, opplyser advokat Sim Havig i Arendal. Han har bistått familien i denne alvorlige saken. Han vil ikke kommentere tilfellet ut over at Aust-Agder Sentralsjukehus i følge papirene fra NPE har «opptrådt uaktsomt». Av hensyn til barnet og familien vil han ikke gi flere detaljer om erstatningssaken.Rutinesvikt?

Sjeflege Hans Olav Myre ved Aust-Agder Sentralsjukehus (ASA) ønsker ikke å kommentere detaljer i saken og viser til taushetsplikten. Dessuten ble han ansatt over to år etter at fødselsskaden skjedde på sykehuset.— ASA får kritikk for å ha opptrådt uaktsom i denne saken?- Jeg kjenner ikke til saken, men velger å tro at tilfellet er tatt opp og ferdigbehandlet i vårt skadeutvalg. Er det slik at vi har hatt sviktende rutiner, er det vanlig kutyme å rette på dette umiddelbart. Men uansett vil jeg ta saken opp i neste skadeutvalgsmøte slik at jeg kan forvisse meg om at nye forholdsregler er tatt, sier Myre.Juridisk rådgiver ved ASA, Tor Øystein Kydland Andersen, sier til Fædrelandsvennen at beløpet er så høyt ved fødselsskader fordi det blant annet skal erstatte fremtidig tapt arbeidsinntekt. Det skal også dekke nødvendige hjelpemidler for at barnet skal få en best mulig tilrettelagt hverdag.Av hensyn til den berørte familien vil heller ikke Kydland Andersen gi ytterligere opplysninger om omstendighetene rundt fødselen og årsak til barnets skader.Høyere utbetalinger

I følge NPE går trenden mot høyere utbetalinger og færre saker. 15,5 millioner kroner ble i 1999 utbetalt i erstatning for skader oppstått i helsevesenet i Agderfylkene. Det er nesten dobbelt så mye som i 1998. Da var den totale summen på 8 millioner kroner. I 1999 meldte totalt 92 personer i Agder-fylkene erstatningskrav til NPE. Det var én henvendelse mindre enn i 1998, men hele 31 færre saker enn i 1997.Hordaland topper skaderstatningsstatistikken med et samlet utbetalingsbeløp på 34,5 millioner kroner i 1999. I Buskerud var totalsummen for skadeutbetalingene på fem millioner kroner. På landsbasis ble 1974 pasientskadesaker meldt til NPE i fjor, og erstatningskravene førte til en samlet sum på 220 millioner kroner. Det er 64 millioner mer enn året før. Da var 2054 saker til behandling. Rundt 40 prosent av dem som får sin erstatningssak behandlet, får medhold.- Årsakene til den kraftige økningen kan være tilfeldig, men vi satte i fjor ekstra fokus på å gjøre unna en del gamle saker for å bli ajour. Størrelsen på skadeutbetalingene kan dessuten variere en del fra det ene året til det andre. Grunnen kan være at for eksempel en fødselsskade eller to blir utbetalt. Fødselsskader som fører til full invaliditet, kan gi flere millioner kroner i erstatning, sier Jørstad.