Bergen (NTB): Biskop Gunnar Stålsett slår inn åpne dører når han foreslår at likestillingsloven også skal gjelde for tilsettinger og utnevninger i Kirken, mener biskop Olav Skjevesland i Agder.

-Juridisk og formelt er det i dag ingen restriksjoner på at kvinner kan bli ansatt i alle embeter i Den norske kirke, sier biskop Olav Skjevesland i Agder til NTB.

Han sier at for de kirkelige råd er det slik at kvinnene dominerer i menighetsrådene.

I dag er Den norske kirke og andre trossamfunn unntatt fra likestillingslovens bestemmelser. Barne— og familiedepartementet har sendt spørsmålet om en endring av loven på dette punkt ut på høring, blant annet til alle biskopene i Kirken.

Biskop Gunnar Stålsett foreslår i sin høringsuttalelse at lovteksten i paragraf 2 blir endret slik at den lyder: "Loven gjelder på alle områder, med unntak av indre forhold i trossamfunn. Unntaket omfatter ikke tilsettinger og utnevnelser i trossamfunnet Den norske kirke¿. I tråd med evangeliet

Stålsett skriver at likestillingsprinsippet må anses å være i tråd med evangeliet.

-Rettferd og likeverd uansett rase, klasse eller kjønn er en bærende del av det kristne budskapet. Lover som bygger på dette prinsippet må også gjøres gjeldende i Kirken.

Oslo biskop mener at Kirken ved å akseptere likestillingsloven, også for Den norske kirke, kan sende ut klare signaler om sin vilje til å arbeide for likestilling og bekjempe diskriminering i vårt samfunn i dag.

-Det står om Kirkens egen troverdighet når det gjelder å forkynne at kvinner og menn er skapt i Guds bilde og har samme verd og samme ansvar, skriver Stålsett. Pastorale hensyn

Biskop Olav Skjevesland sier at Den norske kirkes organer likevel må kunne foreta pastorale vurderinger når et bispeembete skal besettes.

-Juridisk og formelt er det ingenting til hinder for at det blir ansatt en kvinne som biskop i for eksempel Nord-Hålogaland bispedømme når ny biskop skal utnevnes der. Men bispedømmerådet vil likevel måtte foreta en vurdering av om det er hensiktsmessig å utnevne en kvinne i et bispedømme der den konservative læstadianismen står så sterkt. Bispeembetet skal jo være et samlende embete og ikke noe som fører til splittelse, sier biskop Olav Skjevesland.