STAVANGER: «I værharde Skagerrak kan det stå om minutter, og av og til sekunder. Nå får Farsund en topp moderne redningsskøyte til nærmere 50 millioner kroner som skal bidra til at ingen skal drukne».

Slik innleder Redningsselskapet en pressemelding torsdag ettermiddag, etter at RS 173 «Erling Skjalgsson» ble døpt i Stavanger.

Farsund får nå en ny redningsskøyte som skal operere i havområdene mellom Egersund i vest og Flekkerøya i øst.

– Stor dag

– Dette er en stor dag for oss i Redningsselskapet, men også for alle i Farsund. De har nå fått en topp moderne redningsskøyte som blir en viktig ressurs når minuttene, og av og til sekundene, teller. Skøyta vil fortsette å trygge både de som har yrket sitt til sjøs og de som bruker sjøen på fritiden, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind i pressemeldingen.

Fargefyrverkeri da den nye redningsskøyta RS 173 «Erling Skjalgsson» ble døpt i Stavanger torsdag. Foto: Redningsselskapet

Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen ordlegger seg slik:

– Vi er glade for å kunne bidra til en ny redningsskøyte som skal være med å sikre Skagerrak, og vi ser frem til at skøyta kommer til byen vår.

400 nautiske mil

RS 173 «Erling Skjalgsson» er en skøyte i Ulstein-klassen, og har en rekkevidde på hele 400 nautiske mil, samt slepekraft på 12 tonn. I tillegg går den mer enn ti knop raskere enn forgjengeren. Skøyta er bygget hos Swede Ship Marine, og prisen er nærmere 50 millioner kroner.

Det er Stavanger-bosatte Knut Rafto som er hoveddonatoren bak den nye skøyta. I tillegg har Farsund kommune bidratt med 500.000 kroner.

Også de nærliggende kommunene Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord har bidratt med 50.000 kroner hver, i tillegg til flere lokale givere og foreninger, opplyser Redningsselskapet.