Sirdal strammer reglene for smittevern: Stenger i praksis hele kommunen

Kommuneledelsen i Sirdal tar ytterligere grep for å unngå koronasmitte. Signalene halvannen uke før påske er ikke vanskelige å forstå: Alle som ikke bor i kommunen bør holde seg borte.

Publisert:

– Vi må være ærlige og si at vi er bekymret for at det kommer mange dagturister her i påsken. Vi ber derfor folk om å holde seg i sin hjemkommune i påsken, også de som har tenkt seg på dagstur, sier ordfører i Sirdal, Jonny Liland til Aftenbladet. Foto: Pål Christensen

 • Kristian Oftedal Kvendseth
 • Julie Teresa Olsen
 • Ellen Kongsnes

Det er kommunen selv som melder om innstrammingen av regelverket i en pressemelding torsdag. Den er undertegnet av rådmann Inge H. Stangeland og inneholder nye 21 punkter for å unngå smitte.

Gjelder også Hunnedalen

Også i Gjesdal er det mange hytter i område som ofte kalles Hunnedalen, men som ordfører Frode Fjeldsbø presiserer at faktisk heter Øvstebødalen. For hyttefolket, som lengter etter påske på fjellet, er oppfordringen til hytteeierne som følger:

- Gjesdal kommune ber folk følge oppfordringen fra nasjonale myndigheter om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Det betyr at en også bør begrense fritidsreiser til populære utfartsområder på fjellet. Slik kan vi unngå unødvendig belastning på lokalt helsevesen og beredskap, sier Fjeldsbø.

Vil ikke ha dagsturister i påska

– Vi må være ærlige og si at vi er bekymret for at det kommer mange dagturister her i påsken. Vi ber derfor folk om å holde seg i sin hjemkommune i påsken, også de som har tenkt seg på dagstur, sier ordfører i Sirdal, Jonny Liland til Aftenbladet.

Han vil at folk skal fristes minst mulig av en tur til Sirdal.

– Løypene blir ikke oppkjørt, skitrekk og spisesteder holder stengt. Vi ber folk om å holde seg hjemme, sier han i klartekst.

To av fire leger i karantene

Han gjentar at helseberedskapen i kommunen er skjør.

– To av fire leger har vært i karantene. Nylig ble to ambulansepersonell satt i karantene fordi de hadde hjulpet en turist som kunne være smittet. På Sirdalsheimen sliter vi med å få tak i nok sykepleiere. Alt viser hvor sårbart dette er, sier Liland.

Takker hyttefolket

Ordføreren takker hyttefolket for at de følger forbudet, selv om det tok en stund før de forsto alvoret. Han legger likevel ikke skjul på at de følger godt med.

– Kommunen taper ikke så mye inntekter på dette, men for næringslivet er det dramatisk. Skitrekkene og reiselivet hadde derfor store forventninger til påsken, men nå forsvinner den også, sier ordfører Jonny Liland (Ap).

AVLYST: Løyper blir ikke oppkjørt, skitrekk er stengt. Sirdals ordfører beklager å måtte si at heller ikke dagsturister er velkommen til Sirdal nå. Foto: Jon Ingemundsen

Campingforbud

Nytt er det blant annet at kommunen innfører forbud mot overnatting i campingvogner med samme unntaksregler for overnatting som «hytteforbudet». Sirdal har om lag 700 campingvogner som står oppstilt, mange av dem i Øvre Sirdal.

Kommunen innfører også forbud mot utleie eller utlån av fritidsbolig til personer som ikke er fastboende i Sirdal med formål å ha karantene eller isolasjon knyttet til COVID-19-viruset.

– Sirdal kommune prioriterer høyt å ta vare på innbyggerne våre i en ekstraordinær situasjon. Vi er en reiselivskommune, og skal være et godt vertskap. Slik situasjonen nå er oppfordrer vi våre deltidsinnbyggere og gjester om å holde seg i hjemkommunen. Vi oppfordrer egne innbyggere til å begrense reisevirksomheten til andre kommuner til det som er nødvendig, står det i meldingen.

I tillegg til nasjonale smitteverntiltak har Sirdal kommune etter råd fra kommuneoverlegen torsdag besluttet å opprettholde og utvide innførte tiltak med hjemmel i smittevernloven § 4-1:

 1. All møtevirksomhet og alle arrangementer i Sirdal skal reduseres til det mest nødvendige. Møteplasser hvor mange mennesker møtes jevnlig stenges. Det er meldeplikt for innendørs arrangementer med mer enn 10 personer og utendørs arrangementer med flere enn 50 personer. Melding sendes til Sirdal kommune og vurderes av kommuneoverlegen/smittevernlegen. Større arrangementer må forvente avslag om å gjennomføre arrangementet.
 2. Sirdal kommune oppfordrer sterkt innbyggere og besøkende om å følge
  Folkehelseinstituttets anbefalinger om ikke å ha større ansamlinger av
  personer utendørs verken av voksne eller barn. Større samlinger på
  fotballbanen o.l. skal ikke forekomme.
 3. Alle tillatelser til private arrangement i kommunale bygg er inndratt.
 4. Langrennsløypene i Sirdal tillates ikke bli kjørt opp fra 13. mars 2020 og inntil videre.
 5. Skitrekkene og varmestuer, serveringssteder inkludert skjenkesteder ved skitrekkene stenges.
 6. Overnattingssteder som hoteller, boligrigger, internatbygg/større hybelbygg, større bedriftshytter, leirskoler o.l. stenges.
 7. Det er ikke lov å leie ut eller låne ut fritidsboliger til personer som ikke er fast bosatt i Sirdal med formål gjennomføring av karantene eller isolasjon knyttet til COVID-19-viruset.
 8. Det nedlegges forbud mot overnatting i campingvogner i Sirdal kommune. Unntak for forbudet er tilsvarende unntak i nasjonalt forbud mot overnatting i fritidsboliger.
 9. Trossamfunn og menigheter i kommunen må avlyse eller utsette alle
  arrangementer som ikke er helt nødvendige.
 10. Sosiale aktiviteter på Sirdalsheimen og dagsentrene i kommunen stoppes helt. Kafeen på Sirdalsheimen holdes stengt.
 11. Det er innført besøkstopp på Sirdalsheimen. Besøk vurderes individuelt og tillates kun unntaksvis i særskilte situasjoner.
 12. Serveringsteder, utesteder og skjenkesteder i Sirdal stenges.
  Matutlevering (take-away o.l.) er godkjent. Det er ikke lov å spise i
  serveringslokalet. Selve bakeriutsalget (ingen servering med sitteplass) kan holdes åpent under forutsetning av forebyggende smitteverntiltak og begrensning på antall kunder (kø skal unngås).
 13. Tonstad-badet og bassenget på Sinnes er stengt.
 14. Kinoen på Tonstad er stengt.
 15. Idrettshallen på Tonstad er stengt.
 16. Treningsrom i Sirdal stenges (blant annet på kulturhuset, Sinnes skule,
  Sirdalsheimen og hos Sira-Kvina kraftselskap).
 17. Turistinformasjonen på Kvæven er stengt.
 18. Bibliotekene på Tonstad og Sinnes er stengt.
 19. Ungdomsklubben på Tonstad er stengt.
 20. Kulturhuset på Tonstad er stengt for alle arrangementer.
 21. Maksimalt antall som kan delta i begravelser settes til 30 personer fordelt på 25 personer på benkeradene og 5 personer tilknyttet kirke og
  begravelsesbyrå.

Tiltakene gjelder inntil annet bestemt, skriver Sirdal kommune i pressemeldingen.

Ny vurdering av smitteverntiltak vil skje senest torsdag 2. april
2020 kl. 11.00. Samtidig melder kommunen at nasjonale føringer om smitteverntiltak eller korona-situasjonen lokalt, regionalt og nasjonalt
må endre seg mye i positiv retning før det eventuelt er aktuelt å redusere omfanget av lokale smitteverntiltak.

Les også:

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Sirdal
 3. Sinnes
 4. Koronaviruset
 5. Tonstad