Nå er 44-åringen dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Men halvdelen av straffen er gjort betinget på grunn av lang liggetid hos politiet.

Investoren står bak en rekke eiendomsselskaper i Kristiansand. Saken startet med et bokettersyn i 2010, og 44-åringen ble pågrepet og varetektsfengslet.

Da retten behandlet den omfattende saken mot ham i februar i år nektet han skyld for alle tiltalepostene.

— Min klient er skuffet. Dommen vil bli anket, sierforsvarer Robert Dyrnes Hovland.

I 2003 kjøpte et selskap mannen kontrollerer sammen med familiemedlemmer en eiendom i Lillesand for 750.000 kroner. Eiendommen ble pusset opp og omregulert til fritidsbruk.

Tre år senere kjøpte 44-åringen eiendommen privat til den opprinnelige kjøpsprisen, selv om verdien da var steget betydelig. For dette er han nå dømt for grov økonomisk utroskap.

- Brukte selskapet

I dommen slår Kristiansand tingrett fast at investoren brukte selskapet «som et instrument for å få eiendommen omregulert og så overdratt til seg selv. Dette opplegget innebar ingen tapsmulighet for tiltalte selv, og i beste fall en usikker og mulig minimal gevinst for selskapet selv. Tiltalte har sittet på begge sider av bordet. Han har kun hatt sine egne interesser for øye».

Tapet for selskapet har retten satt til tre millioner kroner, som han må betale i skadeerstatning. Beløpet er omlag halvparten av det påtalemyndighetene mente eiendommen hadde steget i verdi.

44-åringen er også dømt for ulovlig å ha lånt én million kroner av selskapet som midlertidig oppgjør for eiendommen.

Var reell arbeidsgiver

Men triksingen mannen er dømt for stopper ikke der.

En medtiltalt bilmekaniker (68) erkjente tidlig i etterforskningen å ha utstedt fakturaer for arbeidstjenester som aldri ble levert til to av 44-åringens eiendomsselskaper. Til sammen ble det laget fakturaer for 2,1 millioner kroner. På diktat fra investoren, slik 68-åringen hevder.

Selv har investoren blånektet for dette. Han holder fast ved at han leide inn og betalte for polsk arbeidskraft fra bilmekanikeren s selskap .

Retten har imidlertid funnet det bevist utover en hver rimelig tvil at fakturaene var fiktive og skrevet for å dekke over at det ble uført svart arbeid hos investoren. De mener det var han som var reell arbeidsgiver for de polske arbeiderne:

«De var han som anviste hva de skulle gjøre, utbetalte dem lønn, kjøpte inn materialer sørget for at de hadde arbeidsredskaper/verktøy og tildels sørget for deres arbeidstøy», heter det i dommen.

Sparte arbeidsgiveravgift

Han unnlot å sende inn opplysninger om lønnsutbetalinger, forskuddstrekk og arbeidsavgift. Det er beregnet at 44-åringen sparte arbeidsavgift for de polske arbeiderne på 350 000 kroner. Dette må han nå betale til statskassen.

Investoren fikk dessuten tilbake 160.000 kroner tilbake i merverdiavgift på bakgrunn av fiktive fakturer. Dette er imidlertid allerede gjort opp.

Bilmekanikeren er i tillegg dømt for å ha svindlet Nav for 200.000 kroner ved å ha mottatt uberettiget uførepensjon. Beløpet er betydelig mindre enn det tiltalen lød på og han er også frikjent for å ha gitt Nav falske opplysninger.

Retten har gitt rabatt for tilståelse og for sakens lange liggetid, og 68-åringen har fått sju måneders fengsel, der 120 dager er gjort betinget.