— Du kan godt si at en fremtidig effektprising er kraftbransjens svar på rushtidsavgift. Det kan i fremtiden bli penger å spare på å skru av varmekabler eller vente med å lade el-bilen til tidspunkt av døgnet som forbruket er lavt og prisene like så, sier kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi.

Det er strømkundene som får regningen når samtlige strømmålere i næringsbygg, hus, hytter og sjøboder skal byttes ut. Totalt vil det koste rundt én milliard kroner å bytte ut alle strømmålerne i Aust- og Vest-Agder, noe som vil si i overkant av 5000 kroner per måler. Regningen blir lagt på nettleien med 30 kroner i måneden til investeringen er nedbetalt.

Frist til 2019

Innen utgangen av 2018 skal alle i Norge ha installert og tatt i bruk såkalt smarte strømmålere. Tanken er at AMS (avanserte måle- og styringssystemer) skal gi forbrukerne bedre informasjon om kraftforbruket. De nye, smarte målerne vil registrere strømforbruket på timebasis og automatisk sende informasjon om forbruket til nettselskapet. Dette skal gi raskere og riktigere innhenting av måleverdier og et bedre grunnlag for fakturaen som sendes til strømkundene.

De østligste områdene i Aust-Agder vil være blant de første som får installert nye målere.

Montør Thomas Nodeland bytter her strømmåler i en bolig i Høvåg i Lillesand. Foto: Sondre Steen Holvik

— Viktig kontraktDet er Oneco Sør som sikret seg kontrakten med Agder Energi Nett om å installere alle strømmålerne på Sørlandet. Selskapet skal også installere en del utstyr i transformator- og nettstasjoner som skal kommunisere med målerne.

— For Oneco Sør i Kristiansand innebærer kontrakten at vi fra høsten vil ha 60 mann i arbeid med å installere målere. På landsbasis har Oneco så langt inngått avtaler om å montere 800.000 strømmålere, som samlet utgjør kontrakter for mellom 800 millioner og én milliard kroner. Selv om selskapet har en rimelig god ordrereserve i bygg- og anleggssektoren, er strømmåler-kontraktene viktige og med på å demme opp for nedgangen i oljesektoren, sier direktør Arnstein Moy i forretningsutvikling i Oneco Sør.

Foreløpig har 12 montører Oneco Sør installert 5000 strømmålere på Sørlandet. Strømabonnentene vil som hovedregel bli kontaktet i forkant av at en montør banker på døra.

Torsdag fikk Anne Torhild Hommen Holte og flere av naboene hennes i Sundsåsen i Høvåg i Lillesand montert nye smarte strømmålere. Foto: Sondre Steen Holvik

På løpende båndTorsdag var Thomas Nodeland i Høvåg i Lillesand. Huseier Anne Torhild Hommen Holte var blant de som fikk besøk.

— Det er helt greit å få installert ny måler. Strømmen er imidlertid ikke så dyr i Norge, så jeg har et avslappet forhold til om dette eventuelt vil gi oss en mindre eller større strømregning, sier hun.

Thomas Nodeland forteller at han blir tatt godt i mot. I vinterferien var han på Hovden, og fikk installert målere på mange hytter. Dersom sikringsskapene er nye tar det ikke stort mer enn 15-20 minutter å installere en ny måler og lese av den gamle.

— I tillegg til selve måleren monterer vi en liten antenne som sender radiosignaler med strømforbruket til en basestasjon i nærheten. Antennen som bare er noen centimeter lang kan normalt legges inn i veggen, men i noen tilfeller er det mer hensiktsmessig å legge den på toppen av sikringsskapet, sier han.

Slipper å lese av måler

Inntil videre skal også de som har fått installert ny måler lese av denne én gang i måneden, men senere vil alle slippe å lese av strømmåleren.

— De som ikke har lest av strømmåleren sin på lenge kan jo få seg en overraskelse når den nå leses av i forbindelse med at den blir byttet ut, sier Christian Altmann.