— Stativet ble kjempefint det, smiler seks år gamle Emund Fidje Lagestrand som har del av æren for at klatrestativet nå står utenfor Nyplass barneskole i Vigeland i Lindesnes.

Forvirret over sammenhengen mellom klatrerstativet og kutt av eiendomsskatten? Vel, la oss ta det fra begynnelsen:

I 2008 hadde Lindesnes kommune et underskudd på vel 26 millioner kroner, og i årene etter slet kommunen med å få regnskapet på rett kjøl. I 2012 tvang innføringen av eiendomsskatt seg gjennom for å få underskuddet bort.

Dette sjarmerende brevet sendte Emund Fidje Lagestrand til ordfører Janne Fardal Kristoffersen. Dermed ble det klatrestativ! Foto: Jarle R. Martinsen

Innførte eiendomsskatt

I 2012 og 2013 måtte innbyggere og hytteeiere betale den upopulære skatten. Til sammen fikk kommunen inn omlag 24 millioner kroner på den måten.

Dermed var underskuddet nedbetalt og kommunestyret bestemte seg for å droppe eiendomsskatt for boliger og fritidsboliger fra og med i år.

Det likte Huseiernes Landsforbund veldig godt. Derfor ga de kommunen en premie på 25.000 kroner i form av et maleri.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Fikk brev

Omtrent samtidig dumpet det ned et brev på ordfører Janne Fardal Kristoffersens bord. Der sto det: «Til ordfører Janne. Jeg ønsker meg klatrestativ på skolen. Fra Emund, 6 år, 1b, Nyplass».

— Det var jo så sjarmerende at jeg bare måtte gjøre noe, sier Kristoffersen.

Hun kontaktet Espen Solum i Huseiernes Landsforbund og spurte om kommunen heller kunne få penger enn et maleri. Hun trengte penger til klatrestativet!

Solum likte det også - så forbundet ga like godt 25.000 kroner pluss maleri!

— Slik kreativitet må belønnes, sier Solum.

Og slik ser klatrestativet ut. Riktig så flott - og garantert bedre enn eiendomsskatt-regningen folk i Lindesnes har fått i posten! Foto: Jarle R. Martinsen

Står utenfor skolen

Ved hjelp av premiepengen samt litt legatmidler står nå klatrestativet utenfor Nyplass skole. Emund forteller at det er et kjempepopulært stativ.

— De andre elevene liker veldig godt at jeg sendte brev til ordføreren, sier han.

For Solum har saken flere sider.

— Ja, for oss er det veldig viktig å markere det, når kommuner fjerner eller lar være å innføre denne svært usosiale skatten, sier han og legger til at han har vært med på å gi premie før. For sju år siden var Lyngdal mottaker i forbindelse med at kommunen lot være å innføre eiendomsskatt. Det selv om kommunestyret først hadde vedtatt det.

Ble tvunget

For Lindesnes-ordføreren fra Høyre var det ganske så traumatisk at eiendomsskatten ble innført. Hun gikk til valg på at det ikke skulle skje, og fikk en solid dose med kjeft både her og der da det likevel skjedde.

— Ut fra det jeg visste om kommunens økonomi før jeg ble ordfører, mente jeg at vi skulle klare oss uten eiendomsskatt. Det viste seg etter hvert umulig, og vi ble tvunget til å innføre skatten, forteller hun.

Så i etterpåklokskapens lys angrer hun på lovnaden om at eiendomsskatt ikke skulle innføres.

— Jeg kommer derfor ikke til å love noe slikt igjen. Det kan skje ting med økonomien som vi ikke er herre over, medgir hun.