STORT BESLAG: Natt til lørdag beslagla tollerne på Svinesund store mengder alkohol og tobakk. Flere polakker, som politiet mener tilhører en liga, ble pågrepet. Foto: Tollvesenet / NTB scanpix

SVINESUND: Tidlig lørdag morgen slo politi og Tollvesenet til ved Svinesund mot det som betegnes som en smuglerliga.

Bilene de kjørte inneholdt totalt 10.600 liter øl, om lag 900 liter brennevin og 118.000 sigaretter.

Stort beslag

— På så kort tid er det noe av det største beslaget vi har hatt. Varene tilsvarer unndratte avgifter for 1,5 millioner kroner, sier kontorsjef Wenche Fredriksen til Aftenposten.no.

Det var en forhåndsplanlagt samarbeidsaksjon mellom tollvesenet, Østfold politidistrikt, og UP som gjorde det mulig å pågripe hele gruppen som kom over grensen i løpet av en halvtime. Totalt 20 polititjenestemenn deltok.

— Det var 11 biler som ble stanset. Ti av dem inneholdt alkohol og tobakk. I tillegg var det en følgebil. De blir sett på som ett følge, og det anses som organisert smugling, sier Fredriksen. Smuglervarene vil nå bli destruert.

11 pågrepet

Totalt 11 personer ble pågrepet i aksjonen, som altså var planlagt. Minst én bil skal ha kommet seg unna, og inn i Norge.

— Ut fra tidligere kontroller, vet vi at tidspunktet er aktuelt. Men vi hadde ingen forhåndsinformasjon om at det ville komme noen i dag, sier Fredriksen.

Flykter mot kjøreretningen

Tollvesenet har tidligere observert livsfarlige fluktforsøk fra antatte smuglerbiler.

Ved tidligere kontroller har de opplevd at bilister har snudd på E6 og kjørt mot kjøreretningen når de oppdager at det er kontroll.

— De har ofte fortsatt på motorveien i flere kilometer i feil kjøreretning. Det er jo livsfarlig. En av grunnene til at vi nå samarbeider med politiet er at vi vil forhindre dette, sier Fredriksen.

Én av de 11 bilene forsøkte seg på samme metode også denne gangen, men vedkommende ble tatt igjen av politiet.

Kan bli fengslet mandag

Ifølge politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt, vil de pågrepne bli fremstilt for varetektsfengsling i Halden tingrett mandag.

— Vi vurderer å fengsle samtlige 11. Noen av dem er kjente for oss fra før. Vi mistenker at de er en del av en liga som driver med dette jevnlig, sier han.

Samtlige av bilene de kjører er spesialbygde for å romme mer smuglervarer, opplyser Skarpeid. Det bekymrer politiet.

— De har et forsterket fjærsystem, som gjør at de ikke ser tungt lastet ut selv om de er fullastet. Disse bilene utgjør en stor trafikkfare. Kjøreegenskapene blir dårligere, sier Skarpeid.

Kontraspaner

Politiet mener smuglingen er velorganisert. Smuglerne opererer ofte med såkalte følgebiler, som rekognoserer og kontraspaner. De kartlegger og observerer politiet og tollvesenets bevegelser, og videreformidler informasjonen, ifølge politiadvokaten.

Minst én bil slapp unna lørdagens aksjon, men det kan ha vært flere.

— Når de bombarderer grensen på denne måten, trengs store ressurser. Vi klarer aldri «lukke» situasjonen helt. Ting skjer fort, og mange kjører trafikkfarlig, sier Skarpeid.