KRISTIANSAND: Aktor, politiinspektør Nils Anders Grønås, la frem straffepåstanden da han avsluttet sin prosedyre i Kristiansand tingrett fredag ettermiddag.

I tillegg til fengselsstraff ba Grønås om at retten påla tiltalte å betale oppreisningserstatning til ordføreren og hans familie etter rettens skjønn.

Grundekjøn har selv bedt om at erstatningen begrenses oppad til 100.000 kroner.

Usann historie

Aktor mente at den tiltalte forteller en usann historie når han trekker inn folk fra det kriminelle mc-miljø skal ha vært pådrivere bak utpressingen av ordføreren. Påtalemyndighetens representant mente at tiltalte oppkonstruerte en forklaring for å komme gunstigere ut av saken selv, og at han selv var alene både i planleggingsfasen og gjennomføringen.

— Forklaringen er ikke bare oppkonstruert, den er tilpasset bevisene i saken og uten troverdighet.

Aktor fant en rekke straffeskjerpende momenter i saker, ikke minst at dette var vel gjennomtenkt, og han gjennom utpressingen angrep en offentlig person på en svært utspekulert måte.

Grønås minnet også om at tiltalte kort tid før utpressingen var blitt tatt for fyllekjøring, og at han to uker etter at han slapp ut fra varetekt i utpressingssaken gjennomførte et ran.

I Kristiansand tingrett er det de siste dagene blitt kjent at 19-åringen skallet ned en person i køen inn til en russekro straks før jul i fjor.

Nektet først, men tilsto

Opprinnelig nektet tiltalte at han hadde skallet ned denne personen i det første avhøret med politiet. Da han ble gjort kjent med at politiet vurderte å varetektsfengsle han, tilsto han umiddelbart i det andre avhøret.

I tingretten fredag leste aktor, politiinspektør Nils Grønås, opp to forklaringer fra tiltalte om legemskrenkelsen i køen til russekroen. I den første forklaringen nektet han alt. I den andre forklaringen tilsto han uforbeholdent.

-Tiltaltes måte å takle denne saken viser mangelen på troverdighet, sa Grønås.

Ba om samfunnsstraff

Tiltaltes forsvarer, advokat Ivar Sveen, minnet retten om at hans klient var en ung mann som bare vare 18 år på gjerningstidspunktet, og som har fremtiden foran seg.

Sveen understreker at en fengselsstraff for tiltalte vil legge store hindringer i veien for han ved gjennomføringen av militærtjeneste og senere studier. Derfor ba forsvareren retten vurdere å gi tiltalte samfunnsstraff i stedet for fengselsstraff.

FORSVAREREN: Advokat Ivar Sveen ba om at 19-åringen ble idømt samfunnsstraff. Foto: Hallgeir Oftedal

Subsidiært ba advokat Sveen om at tiltalte ble ansett på mildeste måte i forhold til straffeutmålingen. Forsvareren var særlig opptatt av at retten måtte legge vekt på at tiltalte ble drevet av medlemmer av Mongols til å gjennomføre utpressingen av ordføreren, og at dette var en reell trussel som bidro til at tiltalte gjennomførte den straffbare handlingen. I straffepåstanden mot 19-åringen inngår også et ran i Vågsbygd i juli i fjor og et tilfelle av promillekjøring. For den andre som deltok i ranet i Vågsbygd ble det påstått samfunnstraff. For to medvirkere som satt i bilen og ventet mens ranet pågikk, var påstanden fengsel i henholdsvis 10 og 11 måneder.

Dom i saken faller senere.