– Jeg håper virkelig at jeg etter hvert kan få komme tilbake til Norge. Først må jeg imidlertid komme i kontakt med italienske imigrasjonsmyndigheter. Da jeg onsdag oppsøkte kontoret deres her i Lecce møtte jeg en stengt dør, og beskjed om å komme tilbake neste dag. Jeg vet ikke hva som vil skje med meg de neste dagene, sier Faizullah Muradi til Fædrelandsvennen.

Det var støttegruppen til den tidligere tolken for de norske ISAF-styrkene i Afghanistan som onsdag skaffet 22-åringen et midlertidig tak over hode i form av en seng og mat hos et eldre ektepar i den sør italienske byen Lecce. Kontakten ble formidlet av en sørlending med kontakter i Italia.

– Jeg kan ikke bli boende hos familien her stort lengre enn en natt, og setter nå min lit til at imigrasjonskontoret i Lecce vil hjelpe meg på torsdag, sier Faizullah Muradi .

Politisk engasjement

Tirsdagens utsendelsen av afghanske Faizullah Muradi førte til sterke reaksjoner fra opposisjonen på Stortinget, og Erna Solberg varslet allerede etter spørretimen onsdag at det kunne være aktuelt å se på regelverket.

Hun ville imidlertid da ikke kommentere om en regelendring vil komme den aktuelle tolken til gode.

– Jeg kan bare håpe

Faizullah Muradi sier til NRK at han er glad for at statsministeren nå ber om at søknaden hans blir vurdert på nytt.

– Det eneste jeg kan er å håpe, og er veldig glad for å ha fått en ny mulighet, sier tolken til NRK.

– Veldig gledelig

– Dersom dette betyr at norske myndigheter henter Faizullah Muradi hjem mens saken hans får en ny og grundig behandling, er dette svært gledelig. Erna Solberg er ei grepa dame, som jeg håper og tror vil sørge for at han blir hentet tilbake så raskt som overhode mulig.

Det sier bystyrerepresentant Morten Ekedal (SV) i Mandal som har engasjert seg for at den afghanske tolken skal få bli i Norge. Han frykter likevel at det vil bli gjort en hastebehandling av asylsøknaden mens han fremdeles er i Italia.

Norske styrker

– Norge er opptatt av at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet, skal behandles på en god måte, uttaler Solberg til NTB.– Jeg ber derfor justisministeren gå gjennom praksis vedrørende bruk av Dublin-forordningen ved behandling av asylsøknader fra personer som tidligere har hatt et ansettelsesforhold til norske styrker i Afghanistan. Det betyr at man også må gjøre en vurdering av om personen som nylig ble uttransportert, skal få sin asylsøknad behandlet i Norge, fortsetter Solberg.

Så fort som mulig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) opplyser onsdag ettermiddag at gjennomgangen av praksisen skal skje så for som mulig.

– Jeg er helt enig med statsministeren i at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet, skal behandles på en god måte. Justis— og beredskapsdepartementet vil gå gjennom den etablerte praksisen i slike saker og foreta de vurderingene statsministeren har tatt initiativ til, sier justisministeren.