Flere og flere finner frem fritidstøyet, plukkeutstyret, fjellstøvler og alt som hører til for å få skogens frukter inn i hus. Man reiser på gutteturer, jenteturer og familieturer for å høste inn godene. Det som er så fint er at vi bringer med oss så mye mer, enn akkurat det som fyller fryseren?

Balanse

Skogen, heia og fjellet tilbyr uante muligheter for trening av balanse. Balanse er noe alle trenger å trene, og ulent terreng og alle de forskjellige underlagene gir helt gratis fantastisk trening av balanse. Balansen er viktig for vår funksjonalitetsdyktighet, fordi vi er så avhengig av den i nesten alle aktiviteter. For å kunne leve et uavhengig liv trenger man god balanse. Er man ute og går, sykler, henter posten eller reiser seg fra en stol utfordres balanseevnen.

Trening av balanse er viktigere og viktigere jo eldre man blir. Barn og unge får ofte mye balansetrening med seg i sine daglige aktiviteter, men når man blir eldre reduseres dessverre slik type aktivitet. Det er for eksempel sjelden man ser seniorer spille ball på løkka. En tysk studie fra 2001 viser at balansetrening reduserer risikoen for fall vesentlig. Mange eldre er redd for å falle, noe som igjen reduserer aktivitetsnivået. Dette fører dem inn i en ond sirkel der risikoen for nye fall økes. Her i Norge er vi heldige som har skogen og fjellene som gir oss uendelige muligheter til gratis trening av vår balanseevne.

Stig W. Ågedal-Mortensen 1.jpg

Koordinasjon

Balanse er en del av koordinasjonsevnen vår. Koordinasjon sees på som vår evne til å utføre generelle og spesielle bevegelser. At kroppen er i balanse er en av forutsetningene for å kunne gjennomføre flere aktiviteter. Det ser en bare ved å pusse tennene mens en står på ett eller to bein. Det er faktisk mye lettere å få dem rene når en står på to bein.

Videre trener man romorientering når man ferdes i skog og mark. Stadige retningsforandringer og rotasjoner som kroppen settes i utfordrer vår romorienteringsevne.

Rytme er også en viktig del av vår koordinasjonsevne. På lengre turer faller vi fort inn i en rytme som passer kroppen vår, men her vil rytmebruddene terrenget gir gi oss god rytmetrening. En taktfast sang hjelper ofte, men kanskje ikke å anbefale dersom en sniker seg inn på en elg. Men for oss bærplukkere kan det være en god idé, der familien går sammen mot det spesielle stedet som bugner av bær (som bare vi vet om).

Tilpasse kraft

Når vi ferdes i naturen må vi hele tiden tilpasse kraften vi legger i beina. Skal vi opp en liten kneik trenger vi mer kraft enn på flat mark. Gjennom å gå eller løpe i naturen vil kroppen hele tiden måtte tilpasse kraften vi bruker. Dette er en egenskap som barn ofte må lære. De er enten på full speed eller i hvilemodus, mellomtingen eksisterer ikke. En passe lang tur ute i naturen vil gi masse god læring for barn her. Skal de opp en fjellskrent må de ta i, og ofte holder de innsatsen langt ut på sletta. Heldigvis lærer de fort å tilpasse kreftene de bruker, slik at de holder hele turen.

I flere idretter er øye-fot-koordinasjon viktig. Fotball, håndball, turn, friidrett etc. Avstandsbedømningen blir hele tiden satt på prøve i fjell og på vidder. Det å hoppe over en liten kulp uten å bli våt, sette foten riktig på vei ned en bratt skråning, tråkke over blomster og busker med mye mer gir fantastisk mye bra trening for øye-fot koordinasjon. Hvis en da også må plukke litt bær eller sopp i tillegg, blir øye-hånd koordinasjonen også satt på prøve.

Er det trening?

Man tenker ofte ikke på at dette er trening. Det er jo noe hverdagslig med det å plukke opp ting, det gjør jo kona mi hver dag hjemme når sokkene ligger på gulvet i stedet for skittentøyskurven. Vi bruker balansen i kroppen når vi må stekke oss for å hente noe øverst i skapet. Kanskje enda mer når vi står på en stol, fordi vi ikke rekker opp fra gulvet. Dette tar vi som en selvfølge at vi skal klare, men stopper vi å trene på dette mister vi fort evnen, og da også mye livskvalitet. Ikke alltid moro og måtte spørre andre om de kan hente ned noe fra øverst i skapet, fordi man ikke har nok balanse til å hente det selv.

Treningen turer i naturen gir oss er ubetalelig. Ingen andre arenaer kan gi oss like mye kvalitetstrening på like mange områder som naturen kan gi oss. Og i tillegg får vi mye frisk luft. Hva den friske luften gjør med oss er en annen artikkel. Men etter å ha tilbrakt dagen inne, er det mange som kjenner seg igjen i at frisk luft klarner tankene og gir energi.

Så anbefalingen denne uken må bli å bevare noe av den norske folkesjelen, og komme seg ut på tur i skog og mark for å høste av det naturen gir oss. Om du ikke finner noe bær, sopp eller treffer på en elg, får du i hvert fall trent en hel masse som kan bidra til å øke livskvaliteten din.