sz684780.jpg Foto: Åserud, Lise
sz541fe2.jpg Foto: ijord, Thomas Winje

— Vi sitter her på Stortinget. Vi ønsker innspill og kunnskap om hvordan vedtak og politikk slår ut. Det er bare å maile, ringe og be om møter. Jeg slutter aldri å undre meg over pengebruken på påvirkere og lobbyister. De fleste kan oppnå like mye helt gratis, sier Elvestuen til Fædrelandsvennen.

— Denne saken illustrerer først og fremst hvor unødvendig mye penger som brukes, sier han.

Fædrelandsvennen fortalte onsdag om tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Peter Gitmark som er leid inn av kommunale avfallsanlegg, inkluder Returkraft i Kristiansand, for å få Stortinget til å endre en forskrift som Høyres miljøminister Tine Sundtoft har vedtatt om rammebetingelsene for avfallsbransjen.

Gitmark og firmaet Burson-Marsteller oppdrag har en økonomisk ramme på mellom 400.000 og 500.000 kroner for jobben.

Les også:

Epost

I en e-post til sine oppdragsgivere, inkludert direktør Odd Terje Døvik i Returkraft i Kristiansand, skriver Gitmark:

« Venstre ringte og budskapet er klart, enten så endrer regjeringen forskriften ellers vil Venstre og KrF sammen med Ap fremme forslag i Stortinget. Venstre ønsker at saken skal endres uten støy og politisk fjærbrusing, men dersom regjeringen ikke selv endrer holdning vil den bli tvunget til det.«

— Dette er ikke riktig, og jeg reagerer på formuleringene. Dette må stå for Gitmarks regning, sier Elvestuen, som er leder av miljøkomiteen på Stortinget. Han avviser at Venstre har konkludert med noe som helst.

- Viktig sak

Elvestuen sier Venstre er opptatt av både å hindre at innbyggeres renovasjonsgebyr brukes til kryssubsidiering av næringsavfall i kommunale forbrenningsanlegg. Men partiet er også opptatt av at de kommunale anleggene skal utnyttes, også til å forbrenne næringsavfall.

— Saken er viktig. Derfor er vi i en fase hvor vi undersøker hva konsekvensene av Tine Sundtofts nye vedtak betyr. Vi ønsker å følge saken videre. Ap har også kontaktet oss. Vi jobber derfra, sier Elvestuen.

Elvestuen sier Norge ikke må stille seg slik at mer og mer avfall må eksporteres til Sverige fordi kommunale selskaper ikke får lov å håndtere næringsavfall.

— Vi må finne helheten og balansen i denne saken. Det gjør vi uansett hva påvirkere tar seg betalt for. Avfallsbransjens dilemmaer har vært en sak i årevis, og jeg jobbet også med dette da jeg var byråd i Oslo, sier Elvestuen, som gjentar av avfallsselskapene bare må ringe ham, og at han svarer selv uten at de bruker fordyrende rådgivere.