Skogens konge trår utrygt i statens skoger når femti jaktfelt åpnes for solojakt etter offisiell jaktsesong er over. Foto: Per Løchen

– Solojegerne slipper til først når jaktlagene har jaktet ferdig, men det la ingen demper på interessen i fjor, sier Jo Inge Breisjøberget, Statskogs fagsjef for jakt og fiske i en pressemelding fra Statskog, landets største grunneier.

Statskog prøvde ut enmannsjakt på elg for første gang i et begrenset område i fjor. I år utvides ordningen fra 12 til rundt 50 jaktfelt.

Enmannsjakt i november

Elgjakta avsluttes offisielt 31. oktober, men noen steder får Statskog dispensasjon for utvidet elgjakt. Det er i disse områdene solojegerne slipper til, for eksempel i Hurum, på Sølvverket på Kongsberg, i Bangdalen i Nord-Trøndelag og på Helgeland.

Skogens konge trår utrygt i statens skoger når femti jaktfelt åpnes for solojakt etter offisiell jaktsesong er over. Foto: Per Løchen

Hvilke områder Statskog legger ut for enkeltmannsjakt, blir klart når lagjakta går mot slutten. Først da ser man hvor mye av kvoten som er igjen i hvert enkelt område.Årsaken til ekstrarundene med elgjakt er ønsket om å felle en større andel av de tildelte elgkvotene. På Statskogs grunn ligger fellingsprosenten på 70-75 prosent.

Les også:

— Rekrutterer nye elgjegere

– Enkeltmannsjakt er et lavterskeltilbud og rett vei å gå for å rekruttere nye elgjegere. Den vil være attraktiv for dem som ikke kan være med i et ordinært jaktlag, men som likevel vil prøve seg som elgjegere. Klassisk elgjakt har også blitt veldig dyrt i mange områder, sier jaktkonsulent Roar Lundby i Norges Jeger- og Fiskerforbund i pressemeldingen.

Solojaktkortet koster 250 kroner dagen og legges ut for salg i månedsskiftet oktober-november, og det er førstemann til mølla som gjelder.

Les også:

Upopulært der alenejakt går på bekostning av lagjakt

Også andre grunneiere har begynt å teste ut enmannsjakt på elg og salg av dagskort. I noen områder hvor fellingsprosenten har ligget på nesten hundre under den ordinære elgjakta, har nyskapingen blitt upopulær fordi grunneier har tatt av jaktlagenes kvote til dagskortsalg for drop in-jegere på solojakt.

– Lokale jaktlag irriterer seg over en slik ordning, noe som er svært forståelig. Er de lokale jaktlagene effektive og greier å ta ut kvota, bør rettighetshaver se på andre muligheter enn solojakt for å øke rekruttering av elgjegere, sier Lundby.