Tollvesenet frakter selv smuglervarene som destrueres til Returkraft på Dalane. Foto: ARKIV
Tollvesenet er til stede og ser til at all tobakk, sigaretter og matvarer blir skikkelig destruert og brent. Foto: Torstein Øen

Enkelte smuglervarer kan i disse dager ende hos deg. Beslaglagte varer som maskiner, elektriske artikler, verktøy, smykker, klokker og lignende, blir nemlig solgt på nettet.

— Hvis det er av verdi går varene ut på tollauksjon. I fjor beslagla vi slike varer til en verdi på i underkant av seks millioner kroner. Auksjonen blir administrert sentralt, sier kontorsjef ved Tollregion Sør, Helge Breilid.

Det er Tollregion Øst som administrerer auksjonen på vegne av flere tollregioner i Norge. I fjor ble det holdt to auksjoner på QXL, med en fortjeneste på en snau million, sendt til statskassa. I år har de hatt én auksjon, og solgte 81 varer for til sammen 405.000 kroner. Mandag denne uka startet en ny auksjon.

Dyre smykker og klokker

— Vi sender ut en påminnelse til tollregionene når det er auksjon, og ber om oversikt og bilder av varene, sier Bibbi Annweiler, førstekonsulent ved Tollregion Øst.

Den dyreste enkeltvaren på forrige auksjon var et armbåndsur som gikk for drøye 20.000 kroner. Ellers blir det solgt smykker, skinnkåpe, mc-artikler, verktøy, kjelesett, bestikk, dekk, byggvarer med mer.

— Vi prøver å selge det vi kan, men enorme mengder blir destruert. Er vi i minste tvil, blir det destruert. Det er mye enklere å selge et kjelesett eller et vindu, som ikke går på helsen, forklarer Annweiler, og tenker da på all mat og helsekost som destrueres.

Mandag denne uka startet en ny tollauksjon på QXL. I fjor fikk tollvesenet inn i underkant av én million kroner på auksjonene. Pengene går i statskassa. Foto: Skjemdump QXL

Fra sykehjem til himmels

I fjor ble det beslaglagt 2,619 tonn kjøtt i Vest-Agder. Mange lurer på hvorfor dette, og andre godt innpakkede matvarer sendes til avfallsannlegget for så å brennes. Fram til slutten av 90-tallet kom smuglervarene både mennesker og dyr til gode.

— Tidligere leverte vi mye av det til sykehjem og eldrehjem. Noe av det havnet også i Dyreparken. Så kom Mattilsynet og sa at det ikke skulle være slik lenger, sier Helge Breilid.

Siri Stavsholt Bujordet begynte i Mattilsynet i 1996. Da var den gamle ordningen gjeldende, men etter kort tid kom de nye reglene.

Kvalitetssikres

Dette bildet er fra Tollregion Østs lager. De administrerer tollauksjoner på QXL for flere av tollregionene i landet. Foto: Tollregion Øst

— Hvis det er mat som blir tatt på kaia, er man ikke 100 prosent sikker på kvaliteten, og det kan medføre helsefare. Mat som brukes på omsorgssenter og andre institusjoner må kvalitetssikres helt fra leverandøren til maten blir servert, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Siri Stavsholt Bujordet.I 2013 ble det beslaglagt 791.000 sigaretter, 256 kilo tobakk og 54 kilo snus i Agder-fylkene. Dette slår følge med matvarene opp på forbrenningsanlegget på Dalane.

Kripos

Narkotika som beslaglegges går til politiet og videre til Kripos for videre analyse. Når de er ferdige med det, destrueres stoffet.

— Er det større partier blir det kriminaltekniske undersøkelser, med søk etter fingeravtrykk og DNA, forteller Helge Breilid.

I tilfellene hvor narkotikabesittelsen fører til rettssak, kan ikke stoffet destrueres før det foreligger en dom.

De fleste beslagene blir gjort i forbindelse med ferjekontroll på kaia i Kristiansand. Noe blir også tatt på landeveien og på Kjevik.