Oppvekstsenteret skal etter planen stå ferdig i 2017 eller 2018. På sikt kan det få 350 elever og 250 barnehagebarn.

2x3---580pix-oppvekstsenter.jpg

— Vi har et sosialt engasjement for byen der vi vil skape gode arenaer. Skole og barnehage er slike arenaer, sier Lars Agnar Rosten, styreleder i Solkollen Barnehage

Han viser Fædrelandsvennen tomta mellom Søm kirke og Strømme skole der de planlegger anlegget.

— Vi er veldig fornøyde med denne tomta. Den ligger ved metroaksen og er strategisk plassert i bydelen slik at alle kan komme raskt til oppvekstsenteret, sier Rosten.

Idrettshall

Det er noen som er urolige for at vi skal skape isolerte miljøer, men som menigheter er vi veldig bevisste på å unngå det. Dette er ikke en menighetsskole, men et kristent alternativ.

Planene for oppvekstsenteret er at det skal bestå av den nye Oasen Skole Øst, Solkollen Barnehage Søm og muligens en idrettshall.

• Oasen Skole Øst har godkjenning for 350 elever. Bak denne skolen står Filadelfia Kristiansand, Hånes Frikirke og Oasen Bibelsenter (Søgne). Skolens plan er å starte opp i midlertidige lokaler neste år og så flytte inn i oppvekstsenteret etter hvert.

• Solkollens nye barnehage på Søm er heleid av Filadelfia Kristiansand. I kommunens planer er denne planlagt i 2017. Denne kan få rundt 150 plasser, men på sikt utvides til 250. • I forbindelse med oppvekstsenteret kan det også komme en ny idrettshall. Randesund Idrettslag trenger flere haller og er interessert i å bli leietaker hvis en slik hall kommer.

— Drømmen er et fantastisk oppvekstsenter som kan romme mange aktiviteter, ikke bare skole. Noe av visjonen vår er at vi skal skape gode lokaliteter for nærmiljøet, sier Rosten.

Private skoler

Det er ennå ikke avklart hvor mye det nye oppvekstsenteret vil koste eller hvor stort det blir. Ifølge Rosten kan det bli aktuelt å bygge i flere byggetrinn.

Når det er ferdig, vil det bli det første private oppvektsenteret i Kristiansand.

— Vi ønsker selvsagt at den offentlige skolen skal være så god og sterk som mulig, men vi mener det er behov for et sterkere verdibasert alternativ for de som ønsker det, sier Rosten.

I formannskapet stemte Ap nei da saken var oppe, mens flertallet sa ja.

— Det er noen som er urolige for at vi skal skape isolerte miljøer, men som menigheter er vi veldig bevisste på å unngå det. Dette er ikke en menighetsskole, men et kristent alternativ. Nedslagsfeltet kommer til å være hele Kristiansand, så vi kommer ikke til å true skolestrukturen og de som går her vil også være aktive på andre arenaer, sier Rosten.

Ønsker idrettshall

For at oppvekstsenteret skal bli bygd, må både skole og barnehage bli realisert. Barnehagen ligger inne i barnehagebehovsplanen fra 2017. — Det kan likevel hende at den blir skjøvet på, men vi har hele tiden dialog med Filadelfia om dette, sier Svein Tore Kvernes, spesialrådgiver i oppvekstsektoren.

Randesund Idrettslag ønsker et oppvekstsenter med idrettshall velkommen. De mener Kristiansand kommune skal bli leietaker.

— Da kan vi bruke en slik hall på samme måte som alle andre haller i kommunen. I dag er det 3850 barn per hall i Randesund. I byen utenom er det 937 barn per hall. Vi kjører 500 turer til Gimlehallen og Aquarama for å trene hver uke, sier Øystein Konradsen, daglig leder i Randesund Idrettslag.

800 elever på privatskole

Om noen år kan rundt 800 elever i Kristiansand gå på privatskole. Det er åtte prosent av elevmassen.

Økningen skyldes Oasen Skole Øst (350 elever) og Kristiansand Friskole (180 elever) som Norsk Luthersk Misjonssamband står bak.

Til nå er det Ap som har markert sterkest motstand

— Vi aksepterer denne type privatskoler, men når det blir et så stort omfang at åtte prosent av elevene går der, setter vi foten ned, sier Terje Næss.

Han mener de private skolene truer den offentlige.

— I tillegg er det dyrere for kommunen å drifte private skoler og de brekker opp de sosiale miljøene i bydelene.

Nestleder i oppvekststyret, Eva Kvelland (V), er uenig.

— For oss vil den offentlige skolen alltid være viktigst. Men de få private er et godt supplement, om de er religiøse eller skoler med alternativ pedagogikk. I dag er det en forsvinnende lav andel som går på privatskole.