Baderne Susanne Molde, Anette Ege og Ramona Molde kommer innom for å få litt drikkevann, og fylle på vannpistolen til Oliver Molde (2 1/2). De blir overrasket når de finner ut at det er ordføreren av Iveland som fyller glassene deres. Foto: Kjartan Bjelland
Mykjåland innrømmer at det er nokså avslappende å drive sommerkafé på Dvergsøya og har en del tid til å kose seg og se ungene hoppe i vannet. Her er det ferierende Sara Krogstad Magnussen (10) og Niklas Gruben (10) som tar sats fra bryggen. Foto: Kjartan Bjelland
Mykjåland driver kafeen frivillig mot at familien får bo og feriere i hovedhuset på gården. Huset på to etasjer er i gammel gårdsstil, men har blitt oppusset i lyse mer moderne farger. Foto: Kjartan Bjelland
Det er en gammel låve som er innredet til å fungere som sommerkafé, men med det fine været som har vært i sommer har de fleste kundene foretrukket å sitte ute i sola. Foto: Kjartan Bjelland
Mykjåland har blitt betatt av stedet og forteller at ungene konstaterer ferien som, tidenes beste med bading, is-spising og kosing med kronprinsparets hunder. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg hadde så lyst å bli kjent med arbeidet Midt-Agder friluftsråds gjør her ute, og det er kjekt å se at tilbudene fungerer, sier Gro-Anita Mykjåland (Sp), ordfører i Iveland kommune.

Både på Dvergsøya, i Helleviga og på Østre Randøya bytter ansatte og politikere i knutepunktkommunene på å drive kafeene en uke hver gjennom sommeren. Kafeen på Dvergsøya er den nyeste, den åpnet i 2011. — For en person som er over gjennomsnittet sosial er det kjempemoro å bo og drive kafeen her denne uka, sier Mykjåland.

Kongelig kafé

Og det er ikke første gang ordføreren jobber på kafé.

— Nei, jeg jobbet på Pernilles Kafé på Evje i 14-års alderen, sier hun, og avslører at hun plukket opp noen salgstriks allerede i ungdommen.

— Hver torsdag sto fisk på menyen i soldatleiren på Evje. Da hadde vi pizzabuffet, og soldatene kom strømmene inn kafédørene, de ville jo mye heller ha pizza, ler Mykjåland.

24 år senere er soldater byttet ut med badeturister og kongelige, siden kronprinsfamiliens sommersted, Vogts Villa, ligger på nettopp Dvergsøya.

— Det hender at de kommer for å kjøpe is. Ungene våre har blitt så glade i hundene deres og leker med dem hele tiden, forteller Mykjåland.

Gjenkjennes av få

I halv ett-tiden legger badebåten til og besøket i kafeen øker kraftig. Badegjestene Susanne Molde, Anette Ege og Ramona Molde med Oliver (2 1/2) kommer innom for å få litt vann, men kjenner ikke igjen dama bak disken.

— Er det ordføreren i Iveland? Det var jo koselig, sier venninnene.

Selv om Mykjåland har et kjent fjes, er det ikke så mange kafékunder som kjenner henne igjen.

— Nei, men i går var det en som ble veldig overrasket og sa: «Si meg, står ordføreren og selger is om sommeren?», ler Mykjåland.

Har satt isbegrensning

Ordføreren sier sommeroppholdet er midt i blinken for hele familien.

— Den størst utfordringen er å få ungene i seng, og passe på at de ikke tar helt av i isboksen. Jeg har måttet sette begrensinger, så de får ikke mer enn tre is om dagen, smiler Mykjåland.

Minstejenta gikk på en smell første dagen grensen ble innført.

— Da hadde hun spist sin tredje is klokka tolv på dagen, men nå har hun lært å fordele dem utover dagen, sier Mykjåland.

Spennende historie

Dvergsøya har en spennende historie med påtent husbrann og en gravrøys, muligens fra bronsealderen. Det var Vogt og Jebsen, som drev Høie fabrikker, som kjøpte Dvergsøya på 1920-tallet. Jebsens villa brant ned i 1933, angivelig som et forsøk på å skjule et drap. I dag kan man se ruinene etter herskapshuset.

Senere, i 1946, kjøpte knutepunktkommunene Dvergsøya og gjorde øya tilgjengelig for allmennheten. Nå er den et yndet badested om sommeren,

Is til folket

— Onsdag hadde vi en dagsomsetning på 1.700 kroner. Det er imponerende for en liten sommerkafé som stort sett selger is og brus, sier Mykjåland stolt.

Likevel vil hun øke omsetningen. Kafeen ligger litt gjemt opp en bakke fra stranden, derfor har Mykjåland noen nye salgstriks på lur.

— Jeg tenker å sende ungene ned til stranda med en iskasse for å selge til de som bader. Det vil nok øke salget, smiler Mykjåland.