— Slapp av, en brun plen er en sommerplen og et tegn på at vi har hatt et fantastisk fint sommervær. Er plenen plantet riktig vil den fort bli grønn igjen, når nedbøren starter, forsikrer Morten Bragdø ved Randesund Hagesenter.

Gartner Vibeke Hansen, ved Oddernes Gartneri er enig.

— Dette er ingen krise, gresset vil mest sannsynlig begynne å spire igjen.

Plenen må vannes for hånd

Etter at vanningsforbudet i Kristiansand kommune ble iverksatt torsdag denne uka, har gartneriene fått flere henvendelser fra kunder som søker råd om vedlikehold av hagen uten spreder.

— Jeg råder folk til å bruke mindre energi på plenen, og heller vanne blomstene, busker og trær, sier Hansen.

Men plenen må uansett ha litt vann, og da er det håndvanning som gjelder nå.

— Ja, slik forbudet er nå må plenen vannes for hånd, sier Bragdø.

Drypp-vanning til bed

Dryppslange og svetteslange kan brukes for å vanne bed. Svetteslange legges ned i bed, men dryppslanger utnytter vannet bedre.

— Drypp-slange er den mest effektive måten å vanne på nå som det er forbud mot spredere. Slangen består av ledninger med små hull i, som legges ut i bed. Den har en innebygd trykkregulert ventil som avgir riktig vanntrykk. Det kommer like mye vann ut av hvert hull, og fører til at bedet får akkurat det vannet den trenger, forklarer Bragdø.

På denne vanningsmetoden kan man også styre vannet ved hjelp av et tensiometer. Et instrument som måler fuktighet rundt røttene, og avgir kun de dråpene bedet trenger.

— Dette fører til hundre prosent utnyttelse av vannet. Hadde alle byens hager blitt vannet på denne måten, ville kommunen spart 90 prosent av vannforbruket, hevder han.

Svetteslanger anbefaler plantemannen kun som et alternativ nummer to.

— Hvis ikke den ligger helt flatt, vil ikke vannet bli jevnt fordelt.

Plenen kan være død

— Hvor ødeleggende er det for plenen om den ikke får det vannet den trenger?

— Selv om det er normalt at plenen er litt brun nå, kan kraftig tørke samtidig være totalødeleggende. Planter er organismer som må passes på. Og de trenger vann, akkurat som hunden din, sier Bragdø.

Eksakt hvor mye fuktighet en plen trenger avhenger av jordmengde, og hvor nøye plenen er bygget.

— Med riktig jorddybde og sand, samler vannet seg på en skikkelig måte i jorden. En godt lagt plen trenger 10 prosent av det vannet en dårlig lagt plen trenger.

Men hvis det likevel går helt galt, er det ingen vei utenom å legge ny plen.

— Blir ikke plenen grønn igjen, er det et tegn på at den mest sannsynlig er dø, avslutter plantemannen.