— Jeg er kjempespent, sier biolog Helene Axelsen fra Kristiansand Dyrepark.

Onsdag formiddag slapp delegasjonen fra Kristiansand inn til gepardene i Borås Djurpark som ligger fire mil fra Gøteborg.

Se video over av dyrene og Dyreparkens besøk i Borås!

Fortsatt heter gepardene Åke, Olof og Bertil - navn som har vekket mye latter i dyreparken i Kristiansand.

— Vi lo høyt og lenge da vi fikk høre navnene. Det er nesten så vi vil beholde dem, sa direktør Per Arnstein Aamot til Fædrelandsvennen i januar.

Geparden Åke flytter til Kristiansand Dyrepark sammen med Olof og Bertil.

Nye navn får nok gepardene når de ankommer Kristiansand.

Blinket ut

Via den europeiske dyreparkforeningen, som fordeler dyr mellom parkene, ble de tre hannbrødre som ble født i Borås før jul 2012 blinket ut. Når de nå kommer til Norge har de vært hos moren til 18 måneders alderen.

I tillegg til de tre brødrene kommer den litt eldre, ensomme hannen Kero fra samme park.

Nå skal Axelsen og hennes kolleger være i Borås i to dager for å lære dyrene å kjenne.

Gjør seg kjent

Den nye gepardavdelingen på 13 mål åpnes etter planen Kristi himmelfartsdag, 29. mai. De to månedene i forveien skal dyrepasserne gjøre seg kjent med verdens raskeste pattedyr, med en toppfart på rundt 110 km/t.

8M5A2158.jpg Foto: Jarle R. Martinsen

Anlegget til 10 millioner kroner er under opparbeidelse rundt andedammen. Dagens lekeplass ved stormberget skal flyttes opp til vaffelstua.Gjestene skal gå over en gangbro til andedammen for å betrakte dyrene på nært hold. Gjerdene blir ikke så høye, kun to meter. Ikke fordi Dyreparken ønsker å skape ekstra spenning for gjestene, men fordi gepardene er elendige klatrere.

Årsaken er at er skapt for fart, og de makter ikke – som for eksempel tigeren – å trekke inn klørne.

Historisk grunn

Dyreparkens ansatte venter på å møte gepardene Åke, Olof og Betil i Borås dyrepark. Her er de sammen med biolog Daniel Roth (t.h) Foto: Jarle R. Martinsen

Det nye gepardanlegget blir bygget på historisk grunn. Området rundt andedammen utgjorde den opprinnelige Dyreparken da den ble bygget i 1965. Siden har området stått nokså urørt.Det finnes fem underarter av gepard, den som ankommer Dyreparken lever stort sett i Sør-Afrika. Arten gepard er generelt sett klassifisert som «sårbar», mens to underarter har status som kritisk truet på IUCNs rødliste.

Fvn kommer tilbake med mer fra dagens spennende møte i Borås med tekst, bilder og video. Følg med!