Lars Verket fikk umiddelbart stor respons på meldingen han la ut på sin side på Facebook-profil. Foto: Skjermdump
Torsdag kom Lars Verken hjem til Kristiansand uten bagen sin. Foto: Torstein Øen

— Jeg la fra meg bagen på hattehylla sammen med resten av bagasjen og gikk på toalettet. Etter toalettbesøket hjalp jeg noen eldre damer med bagasjen deres, så jeg var kanskje borte fra plassen min i seks-syv minutter, forklarer Lars Verket.

I tre måneder har Lars Verket vært på pilegrimsreise, og padlet fra Tønsberg til Trondheim. Torsdag morgen gikk han ombord på toget på Oslo Sentralbanestasjon for å reise hjem til Kristiansand.

Engstelige passasjerer

Mens Verket var borte fra plassen sin, ble en medpassasjer engstelig for den forlatte bagen på hattehylla. Da ingen i vognen vedkjente seg bagen, meldte vedkommende fra til konduktøren som valgte å fjerne bagen. Da sto toget fortsatt på perrongen.

— Konduktøren sa han hadde gitt bagen til Securitas, som mistenkelig bagasje. Det er tydelig at mye usikkerhet har spredt seg i befolkningen, sier Verket.

NSB sier de fulgte prosedyrene sine og mener det var riktig å fjerne bagen.

— Våre passasjerer skal være trygge, og med hensyn til situasjonen Norge nå har vært i, valgte vi å fjerne bagasjen siden vi ikke fant eieren. Vi følger politiets råd om å være årvåkne, sier Liv Eggebø ved pressevakttjeneste hos NSB.

- Si ifra

Hun mener konduktøren gjorde nok for å finne ut hvem som eide bagasjen før den ble fjernet. Hun oppfordrer passasjerer som reiser alene til å be medpassasjerer se etter bagasjen dersom de skal bevege seg rundt på toget.

— Det er lurt å gjøre det, både av hensyn til de som eier bagasjen, og til medpassasjerene for at de skal slipper å engste seg unødig.

Da Verket oppdaget at bagasjen var borte, meldte han fra til ansatte ombord. Men da var toget allerede begynt å kjøre. Bagen blir ettersendt med et senere tog.

— Jeg snakket med passasjeren som hadde sagt i fra, og han sa at jeg, under slike omstendigheter, alltid burde ha oppsyn med egen bagasje. Det er jo ikke plass til sekk, padleåre og pakksekk inne på det lille toalettet, sier Verket oppgitt.

Engasjerer politikere

Verket publiserte hendelsen på Facebook, og den profilerte SV-politikeren, Alf Holmelid, var raskt ute i kommentarfeltet.

— Ja, for jeg er bekymret for er at vi får et samfunn som er gjennomsyret av mistenksomhet, slik at vi lettere går og skuler på hverandre. Det er utrolig viktig at debatten rundt politiet og deres fullmakter fortsetter, og at vi ikke sklir inn i et system med utstrakte politifullmakter, sier Alf Holmelid.

Stor kontrast

For Lars Verket var situasjonen en stor kontrast til den fredelige pilgrimsreisen.

— Det er noe med hele innstillingen jeg reagerer på. På min reise har jeg opplevd å komme som fremmed og møte stor tillit hos folk, og det er veldig synd hvis vi mister denne tilliten til hverandre, sier han.

Han opplevde selv væpnet politi på sin reise.

— Jeg var på en festival med rundt 200 mennesker på en liten øy som heter Selje, hvor det også er er noen klosterruiner. Der hadde politiet møtt opp med maskingevær. Jeg hadde ikke forestilt meg at det skulle bli slik, sier han.