— Da blir det alt for lett til at kjøttvekta gjelder. Og jeg frykter at Audnedal i for stor grad vil tape i mange saker om vi havner med for eksempel Mandal i en ny kommune, sa Tønnes Seland.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Audnedal kommune inviterte til folkemøte om kommunesammenslåing mandag kveld. Det var full sal i flerbrukshallen, rundt 150 personer kom.

Det blir alt for lett til at kjøttvekta gjelder

Tre alternativer

Audnedal er involvert i tre ulike alternativer til en ny storkommune:

Mandals-prosjektet: Mandal, Lindesnes, Marnardal og Audnedal.

Dette alternativet ble lagt fram av mandalsordfører Tore Askildsen på folkemøtet. Han la vekt på at disse kommunene over flere år har et sterkt samarbeid.

For eksempel har disse kommunene felles barnevern, brannvesen, landsbruksforvaltning, Lindesnesrådet, PPT-tjeneste og et kriminalforebyggende arbeid.

Lyngdals-prosjektet: Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Lindesnes og Audnedal.

Det var Lyngdal-ordfører Jan Kristensen som la fram dette alternativet. Han kunne fortelle at dersom disse kommunene blir slått sammen, blir det en kommune på 25.000 innbyggere. - I 2040 har antall innbyggere økt til 30.000 personer, sa han.

Blant de fordelene han trakk fram med å slå sammen småkommuner er habilitet. — Det er vanskelig for en politiker å være fair i alle saker jo mindre en kommune er, sa han. Midtre-Agder-prosjektet: Åseral, Hægebostad, Marnardal og Audnedal.

Her var det Hægebostad-ordfører Ånen Werdal som la fram denne muligheten. Med en slik kommune vil det bli 6646 innbyggere.

— En kommune med dette antallet innbyggere mener vi er liv laga for framtida, sa han.Også Werdal trakk fram hvor omfattende samarbeid det er mellom disse kommunene allerede i dag.

Han la heller ikke skjul på at han trives veldig godt med at Hægebostad er helt for seg selv.

Følelser

Akkurat dette synspunktet delte han nok med flere i salen som gjerne ønsker at Audnedal forblir for seg selv.

Steinar Fuglestveit, kommunestyrerepresentant for Ap i Audnedal, frykter at Byremo ungdomsskole vil forsvinne i en storkommune. Foto: Jarle R. Martinsen

— Hva vil for eksempel skje med Byremo ungdomsskole som vi i dag samarbeider med Hægebostad for å drive. Blir skolen lagt ned om vi havner i en storkommune, spurte Steinar Fuglestveit.Ordfører Seland sa at også han er redd for skolens framtid dersom ikke Audnedal og Hægebostad havner sammen i en ny kommune. - Også Byremo videregående skole kan stå i fare, sa han.

En annen i salen, Kjell Foss, sa han slett ikke er sikker på at utkantene blir ivaretatt i en storkommune.

Skrekk

Det samme sa en annen audnedøl, Jon Ødegård. - Jeg ser med skrekk på hvordan skolestrukturen i Sverige lider i kommunesammenslåingene som skjer der, sa han.

Seland tok igjen ordet, og minnet om at mens en kommunesammenslåing for mandalittene vil bety lite, vil det for Audnedal bli mye mer merkbart.

En annen i salen sa at dette ikke er noe annet enn en sentralisering der dagens Audnedal blir spist opp av et bymiljø.

Innen 31. mars skal de ulike kommunene ha bestemt seg for hvilket kommunealternativ de vil jobbe videre med.