— For oss her på Øya er hummerfisket det som gjelder. Det er like stort for oss som elg- og rypejakta er for de på fastlandet. Hummerfisket er definitivt årets høydepunkt, sier Frank Salvesen.

Onsdag starter årets hummersesong. Det har entusiastene Frank Salvesen og Oddfinn Pedersen forberedt seg godt til. I en uke har de sjekket teiner og merket dobber. Med 40-50 kilo saltet sild og makrell som agn håper fiskerne at hummeren vil la seg friste.

En lang tradisjon

— Det er viktig å være nøyaktig. Agnet må stå en viss tid å tørke i sola, og saltmengden må være riktig. I tillegg vanner vi teinene slik at de får boblet fra seg. Det er en liten fiskerhemmelighet, forteller Salvesen, og demonstrerer.

Å fiske hummer er tradisjon for fiskerne på Flekkerøy. Salvesen har jaktet på det eksklusive krepsedyret helt siden barneårene.

— Den gang rodde vi ut en jolle. Og på 80-tallet pleide vi å møtes en stor gjeng på morgenen den dagen sesongen startet. Vi drakk kaffe, delte fiskeskrøner og spiste tolvøres. Butikken som da eksisterte i Skibbusundet pleide å tredoble forsyningen med tolvøres for anledningen, mimrer han.

Reagerer på nye regler

I fjor fikk Salvesen totalt litt over 40 hummer i de 30 teinene sine.

— Jeg beregner å få omtrent en halv til én hummer i hver teine, men i det første trekket forventer jeg litt mindre. Får jeg 17-18 hummer under den første turen, blir jeg veldig fornøyd.

I år blir hummersesongen for Salvesen noe annerledes enn tidligere. Nytt av året er at selskapet Flekkerøy Hummer SA har fått tillatelse fra fiskerimyndighetene til å etablere et eget havbeiteområde for hummer. Dermed blir det forbudt for allmennheten å fange villhummer og fisk på dette området utenfor Flekkerøy, de kommende månedene.

Les også:

— Dette har dessverre blitt en stor skår i gleden. Det at noen få utvalgte personer har fått enerett på dette området, synes jeg er svært urettferdig. Jeg synes at avgjørelsen ble gjort på en dårlig måte, og vi kommer til kjempe imot at denne regelen fortsetter å eksistere de kommende sesongene, sier Salvesen.

I fjor var Fædrelandsvennen med Oddfinn Pedersen og kameraten Charles Vestgård på å trekke teiner, se video under:

Sverger til gamlemåten

Oddfinn Pedersen tar teinene for hånd, i 14-fots båt med påhengs.

Frank Salvesen viser frem steder der han tidligere har fått hummer, på GPS-en han har i fiskebåten sin. Foto: Martine Haugland

— Jeg holder meg til gamlemåten, og bruker verken gps eller andre moderne metoder for å fiske hummer. For meg er det mest spennende, det er noe eget med å gjøre det slik. Dessuten er det en god måte å få sjekket om hodet fungerer slik det skal, sier Pedersen og ler.- Ordentlig utstyr og båt gjør jobben mer effektiv, men det er kunnskapen og erfaringen som fisker som er det som skal til for å fange hummeren, legger kameraten til.

Natt til onsdag skal teinene legges i båten.

— Morgenen etter det første mann ut, og da gjelder det å ha en båt med god fart. Det blir hummerkalas på lørdag, så da må vi ha fått fisket nok hummer, slik at damene blir fornøyde, sier Frank Salvesen.