— Hovedmålet for åpningshelgen er å komme inn på world cup-laget. Det er mange om beinet om de tre siste plassene, så konkurransen er tøff, sier Lars Helge Birkeland til Fædrelandsvennen.

Sammen med Marte Olsbu skal han være med å forsvare Sørlandets ære. Begge to kjemper om plass til de første rennene i verdenscupen. På forhånd er Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø forhåndsuttatt til herrenes verdenscuplag, mens Tiril Eckhoff, Fanny Welle-Strand Horn og Synnøve Solemdal er tatt ut til kvinnelaget. Dermed er det tre plasser igjen å kjempe om for hvert kjønn.

Tror på god start

Selv om kampen om plassene er tøff, har Birkeland tro på at han kan komme med på verdenscuplaget.

— Jeg må gjøre mitt eget løp. Får jeg ut mitt beste er jeg sikker på en god plassering, forteller Birkeland.Han er positiv foran de første rennene, men presiserer at det ikke er noen krise om han ikke går rett inn på verdenscuplaget.

— Det hadde vært gøy å få være med fra starten, men for sesongen sett under et er det ingen krise om jeg ikke blir tatt med allerede nå, sier han.

Birkeland, som har fjerdeplass som beste plassering fra verdenscupen, er fornøyd med sesongoppkjøringen, og føler seg fin foran helga.

— Jeg har vært sterkere på rulleski i år enn jeg har vært tidligere. I tillegg har skytinga vært stabil. Nå må jeg satse på å få det ut i konkurranse, forteller Birkeland.

Marte Olsbu fra Froland har verdenscupen innen rekkevidde med gode løp under helgens sesongåpning på Sjusjøen. Foto: Sverre T. Røiseland

— Potensial til pallplasseringIdrettssjef for skiskytterne, Per Arne Botnan, forteller at både Lars Helge Birkeland og Marte Olsbu har gode muligheter til å ta en plass på verdenscuplaget.

— Det er ikke noe amerikansk uttak i helga. Uttaket blir gjort ut i fra en totalvurdering, men prestasjonene i de to rennene i helga blir også tellende, sier Botnan til Fædrelandsvennen.

Han mener begge de to sørlendingene har noe å bidra med i verdenscupen.

— Lars Helge har vist at han vil være med og kjempe om plass på verdenscuplaget og VM-plass. Han har tidligere også vist at han har potensial til å kjempe om pallplasseringer i verdenscupen. Når det gjelder Marte har hun vist at hun kan være topp-ti. For henne handler det om å få opp stabiliteten, sier Botnan.

Bedre teknisk

Marte Olsbu håper å vise landslagsledelsen nok i helga til å bli tatt ut til de første verdenscuprennene.

— Målet er å komme blant de seks beste nordmennene. Jeg har troen på at jeg skal klare det, sier Olsbu.

Hun tror formen er grei, og at hun har gjort framskritt fra forrige sesong.

— Jeg føler jeg har blitt bedre teknisk. Det er nok der den største forskjellen er. I tillegg har jeg jobbet med presisjonen på skyting. Jeg håper treffprosenten går litt opp i år, forteller Olsbu.